Tips & Tricks

Zin om te bakken, maar niets in huis? Deze ingrediënten zijn makkelijk te vervangen

zin-om-te-bakken-maar-niets-in-huis-deze-ingredienten-zijn-makkelijk-te-vervangen.jpg

Wil je de keuken induiken om een een lekkere maaltijd te bereiden, blijk je bepaalde ingrediënten te missen. Je eigen draai aan een recept geven is in dat geval de oplossing. Met de onderstaande tips kun je het recept alsnog maken, door de juiste alternatieven te gebruiken.

Laat je verassen door de volgende tips en vervangers:

Tip 1: geen bloem in huis

Koekjes bakken, maar geen bloem in huis? Als je geen tijd hebt voor een bezoekje aan de winkel dan zijn havervlokken dé oplossing. Je kunt met havervlokken namelijk meer dan je denkt. Door ze te mixen in de blender kun je vlokken zo fijn malen als je wilt. En op deze manier krijgt het vanzelf dezelfde structuur als bloem. Ook geen havervlokken in huis? Ga dan voor andere ingrediënten als amandelpoeder of maïzena. Met deze creatieve oplossingen kun je toch die heerlijke zandkoekjes samenstellen.

Tip 2: een ei hoort erbij

Heeft nét iemand het laatste ei gebruikt dat jij nodig hebt voor je recept? Geen zorgen: ook hier is een alternatief voor. Een ei zorgt voor binding in je baksel of gerecht en ook maakt het recepten luchtig. Een perfect alternatief is daarom een fijngeprakte halve banaan: die geeft hetzelfde luchtige effect. En had je het ei nodig als bindingsmiddel? Dan is een ‘ei’ van lijnzaad ideaal. Laat hiervoor twee eetlepels lijnzaad kort weken in een bodempje water. Giet dit mengsel door je beslag heen, en je zult zien dat het ei niet gemist wordt.

Tip 3: voor als de suikerpot leeg is

Ook als de suikerpot leeg is, is er geen man overboord. Want je kunt je baksel met allerlei alternatieven zoeter maken. Honing, appelmoes en bananencompote zijn het antwoord. Deze drie producten zijn namelijk van zichzelf al erg zoet en zorgen gelijk voor een gezonder gerecht. Dit zijn tevens vaak producten die je al in huis hebt.

Lees ook: 
Bakken maar! Deze lekkere blondie met witte chocolade, citroen en pistache

Tip 4: een beschuitje in plaats van paneermeel

Haal jij voor het bereiden van je stukje vis of vlees ook altijd paneermeel in huis? We kopen vaak een pakje paneermeel in de winkel maar eigenlijk is dit helemaal niet nodig. Ook zonder paneermeel kan je dat lekkere krokante jasje creëren, door gewoon een beschuitje of geroosterd sneetje brood te gebruiken. Het is gewoon een kwestie van verkruimelen om vervolgens je gehaktballetjes er doorheen te kunnen rollen. Meer ingrediënten heb je niet nodig.

Tip 5: avocado in plaats van boter

Naast een lekkere cracker met avocado of guacamole bij de nacho’s is avocado ook erg geschikt als boter. Avocado is een vruchtgroente die erg vet is van zichzelf. Deze vetten komen daarom erg goed van pas als je geen boter meer in de koelkast hebt staan. De avocado bevat niet alleen gezonde vetten maar zorgt ook nog eens voor een romige smaak. Boter nodig om iets te bakken? Dan kun je het beste olie gebruiken.

Benodigdheden voor avocado kruidenboter:

  • 1 gepelde avocado
  • ½ gepeld teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel gesneden bieslook
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout en peper naar keuze
  • Bakje om de boter in te doen

Ook nodig: keukenmachine of blender

Zo maak je het:

Maak gebruik van een blender of keukenmachine om de avocado zo fijn mogelijk te maken. Voeg hier de rest van de genoemde ingrediënten aan toe zodat het een geheel wordt. Doe de massa in een bakje en zet het in de koelkast om het gewenste resultaat te ervaren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Ticket Restaurant Edenred Vertruffelijk
Beeld | iStock

Ook interessant