Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

6x deze dingen kun je óók doen met een ijsblokjesvorm

6x-deze-dingen-kun-je-ook-doen-met-een-ijsblokjesvorm.jpg

Je hebt vast wel een ijsblokjesvorm in de vriezer liggen. Handig voor ijsblokjes, maar je kunt er nog veel meer mee doen. Hij is bijvoorbeeld ideaal voor bij het koken.

Deze zes dingen kun je ook doen met een ijsblokjesvorm:

1. Bouillon of jus

Heb je per ongeluk voor tien man bouillon of jus gemaakt in plaats van voor vijf personen? Giet dan de restanten in een ijsblokjesvorm. Als je dan later eens soep of een stoofschotel wilt maken, kun je de blokjes zo uit de vriezer halen.

2. Ijskoffie of -thee

Wil je je eigen ijskoffie maken? Vries dan een laagje koffie in. Zo zal je ijskoffie minder waterig worden dan wanneer je ijsblokjes door de koffie heen roert. Je kunt dit ook met thee doen, voor een frisse en zelfgemaakte – je raadt het al – ijsthee.

Lees ook
Koffie met warm weer? Zo maak je ijskoffie in een handomdraai

3. Vers fruit en eetbare bloemen

Een mooie kan water op tafel zetten met vers fruit of eetbare bloemen? Vul de ijsblokjesvorm met een laagje water en doe hier bijvoorbeeld wat stukjes citroen en munt in. Probeer het ook eens met aardbeien, frambozen, verse kruiden of bloemen. Als je de vruchten perst en vervolgens invriest, zijn ze ideaal om smoothies mee te maken.

4. Verse kruiden

Je kunt verse kruiden bewaren door ze met een laagje olie of gesmolten boter in te vriezen. Zo kun je ze gebruiken bij het bakken, smoren of stoven. Bovendien blijven de kruiden op deze manier langer vers dan dat je ze in de koelkast of op het aanrecht bewaart.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

5. Wijn of bier

Is er nog een restje wijn of bier over na een feestje? Verdeel dit dan over de ijsblokjesvorm. Zo kun je ze gebruiken tijdens het koken wanneer er een scheutje door het eten heen moet.

6. Kokosmelk en gecondenseerde melk

Bij het maken van curry’s of sommige andere gerechten mag kokosmelk niet ontbreken. Ditzelfde geldt voor gecondenseerde melk bij zoete gebakjes of desserts. Toch blijft er vaak een restje over en dat is zonde om weg te gooien. Door dit in te vriezen, kun je het maanden bewaren. Het is wel verstandig om verschillende ijsblokjesvormen te gebruiken, bijvoorbeeld zoet en zout, zodat de gecondenseerde melk niet ineens naar bouillon smaakt.

Bron | FavorFlav 
Beeld | iStock

Ook interessant