Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Maakt je computer herrie? Met déze tip krijg je hem weer stil

maakt-je-computer-herrie-even-schoonmaken-en-je-krijgt-hem-weer-stil.jpg

Als je een computer gebruikt, zal het je vast weleens opgevallen zijn dat het ding behoorlijk herrie kan maken. Je denkt misschien dat daar niets aan te doen is, maar met deze tip van het ‘AD’ kun je het oplossen.

Dan is dat gebrom snel verleden tijd en kan je computer weer op volle toeren zijn werk doen. Let wel: deze tip is vooral voor traditionele computerkasten, niet voor laptops.

Computer schoonmaken

Het is heel simpel. De herrie van je computer oplossen doe je door hem schoon te maken. Maar voordat je je computer kunt gaan schoonmaken is het – uiteraard – belangrijk om hem helemaal goed af te sluiten. Zet hem uit en grijp vervolgens even een stuk ongelakt metaal vast. Klinkt wellicht wat gek, maar hierdoor kun je je lichaam ontladen van mogelijke statische elektriciteit. Anders zou dit namelijk kunnen overspringen op gevoelige delen van je computer. Dat wil je niet, want het kan schade veroorzaken.

Goed, door naar de volgende stap: de stroomkabel en andere kabels loskoppelen. Als alles eraf is zet je de computerkast op een groot oppervlak, bijvoorbeeld de eettafel, zodat je overal goed bij kunt. De meeste computerkasten kun je openmaken aan de linkerkant van het voorpaneel. Allebei de zijpanelen kun je meestal naar achteren openschuiven aan de hand van twee schroefjes aan de voorkant. Op sommige modernere computerkasten zijn de schroefjes iets groter en kun je deze ook met de hand losdraaien.

Lees ook:
Handig: zo maak je je toetsenbord gemakkelijk schoon

Stof verwijderen

Hierna kan het schoonmaken van je computer beginnen. Het spreekt best wel voor zich, al moet je erg voorzichtig zijn met de onderdelen en hier niet tegenaan stoten. Opgehoopt stof kun je verwijderen met een perslucht, en al het stof dat hierna nog achterblijft kun je het beste voorzichtig afnemen met een microvezeldoekje. Voor plekken waar je niet bij kunt kun je ook een wattenstaafje gebruiken.

Je leest het goed, veel meer dan het stof verwijderen hoeft dus niet om ervoor te zorgen dat dat gebrom weg is. Maar het is wel belangrijk om dit regelmatig te doen om optimaal van je computer gebruik te kunnen blijven maken.

Lees ook:
Zó voorkom je vermoeide ogen door teveel schermtijd

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Ook interessant