Tips & Tricks

10 handige trucs voor in de magnetron die je tijd gaan besparen

magnetron-tips.jpg

Wie zijn magnetron alleen gebruikt voor het opwarmen van eten, gebruikt ‘m niet optimaal. Een magnetron kan jou namelijk verlossen van vervelende klusjes die binnen een paar minuten zijn gedaan.

De magnetron gaat voortaan jouw redder in nood zijn.

1. Maiskolf schillen

Wie weleens een maiskolf heeft gekocht, weet het gepruts van het ontdoen van de schil. Voortaan geen getrek en gepuf meer, want de magnetron gaat jouw helpen. Wat je doet: leg de maiskolf in zijn geheel (dus met schil) in de magnetron en zet de klok op drie minuten op hoge temperatuur. Haal de maiskolf eruit – doe dit met een ovenwant want hij kan heet zijn – en leg hem op een snijplank. Snijd de onderkant van de maiskolf eraf en schudt de maiskolf er als het ware uit. Eenvoudig, snel en zonder velletjes die achterblijven.

2. Eenvoudig knoflook pellen

We blijven nog even in de hoek van het schillen, want het pellen van een knoflook kan ook een stuk eenvoudiger door de magnetron. Wie de knoflook altijd met een mes te lijf gaat, weet de extreme geur van knoflook op je handen vast wel. De oplossing: een kop knoflook in de magnetron voor ongeveer vijftien tot twintig seconden. De knoflooktenen komen nu heel eenvoudig uit het velletje en je handen zullen niet meer naar knoflook ruiken.

3. Aardappelen bakken

Wanneer jij gebakken aardappelen op het menu hebt staan, kun je er eens een andere draai aan geven door ze in de magnetron te bakken. Heel eenvoudig en binnen vijf minuten klaar. Hoe je het doet: leg de aardappeltjes met een beetje water in een kom en zet de magnetron op vijf minuten. Et voilà: gebakken aardappelen in een handomdraai.

4. Groenten stomen

Het stomen van groenten gaat vaak gepaard met (heel) veel spullen. Zo heb je een pan nodig, een zeef of een stoommand, een aansluitende deksel en ga zo maar even door. Kortom: gedoe. Gelukkig heb jij die niet allemaal nodig wanneer je de groenten gaat stomen in de magnetron. Hoe je het doet: stop de groenten in een hittebestendige kom of schaal en spoel ze onder de kraan af. Zorg ervoor dat er niet te veel water in de kom overblijft en sluit de kom met een bord, vershoudfolie of een deksel af. Hoe lang het zal duren, hangt van de soort groenten af.

5. Kruiden drogen

Wanneer jij aan het kokerrellen bent, weet je waarschijnlijk wel wat verse droge kruiden voor je gerecht doen. Gelukkig kun je deze ook heel makkelijk thuis drogen. Hoe je het doet: leg de kruiden tussen twee servetjes in de magnetron en zet de klok op twee of drie minuten. Tip: kruiden als rozemarijn of tijm zijn hiervoor geschikt, maar sommige kruiden zijn te gevoelig voor de microgolf. Dit zijn met name kruiden als munt of basilicum. Doe deze dus ook niet in de magnetron.

6. Roerei in de magnetron

Een ei koken in de magnetron, waarom niet? Heel eenvoudig en je kunt er zelfs nog voor kiezen wat voor soort ei je gaat maken. Een roerei maak je als volgt: breek twee eieren in een mok en doe er een beetje melk bij. Klop de eieren met een vork en stop ze twee minuten in de magnetron. Beetje peper en zout erbij en je hebt een lekker roerei! Lees hier drie andere manieren voor ei in de magnetron.

7. Een banaan rijpen

Zin in een banaan maar is-ie nog niet rijp genoeg? Prik er met een vork gaten in en stop hem dan ongeveer twee minuten in de magnetron. De banaan zal niet ontploffen door de gaatjes en je banaan is meteen rijp. Dit werkt overigens ook goed bij een mango!

8. Oud brood weer eetbaar maken

Wie zijn oude brood niet wil weggooien, kan het nog steeds gaan eten. Hoe je het doet: maak het brood wat zachter door het op een bord te leggen in de magnetron met een glas water ernaast. Het water zal het brood als het ware stomen waardoor het weer zacht en smaakvol is.

9. Uien snijden zonder tranen

Tijdens het snijden van uien hebben we altijd wel last van waterige ogen. Vooral wanneer het jonge uien zijn. Dankzij de magnetron hoef je niet meer het gevecht met de tranen te verliezen en wordt snijden heel makkelijk. Hoe je het doet: snijd de punten van de ui weg en leg de ui op een schaaltje. Stop de uien voor ongeveer 45 seconden in de magnetron en je zult merken dat het snijden een stuk makkelijker gaat.

10. Schoonmaken van de magnetron

En wil je na al dat gebruik de magnetron weer goed schoon krijgen, dan is het schoonmaken hiervan soms best een uitdaging. Gelukkig is de oplossing eenvoudig. Wat je doet: zet een kom met water en een doorgesneden en uitgeknepen citroen in de magnetron. Zet hem eerst op drie minuten en vervolgens op vijf minuten. Hardnekkige vlekken zullen eenvoudig weggeveegd kunnen worden en je magnetron ruikt weer heerlijk fris.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Refinery 29, Marie Claire, The Kitchn
Afbeelding | iStock

Ook interessant