Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Handig om te weten: déze verzekeringen zijn verplicht in Nederland

jg9r3is6dshk_selected_wide_1200.jpg

Er zijn veel dingen waar we geld voor opzij willen leggen en verzekeringen zijn daar niet één van. Toch weten we dat een goede verzekering je van een hoop verdriet kan behoeden. Maar welke verzekeringen zijn eigenlijk verplicht in Nederland?

Er zijn daarnaast ook verzekeringen die je vrijwillig kunt afsluiten.

Zorgverzekering

Iedereen die 18 jaar en ouder is die in Nederland loon, uitkering of pensioen ontvangt, is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. De belangrijkste zorg zoals de huisarts, het ziekenhuis en medicijnen worden met deze verzekering vergoedt. Je kunt ook een aanvullende verzekering kiezen, maar dat is niet verplicht. Onthoud hierbij dat des te goedkoper het zorgpakket is, des te minder zorg er wordt gedekt.

Lees ook
Goede voornemens? Zó kan je zorgverzekering daarbij helpen

WA-verzekering voor motorvoertuig

Als je een motorvoertuig, zoals een auto, motor of brommer, op je naam hebt staan, is het verplicht om een WA-verzekering af te sluiten voor dat voertuig. Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor alle schade die je met dat voertuig bij een ander maakt. Rij je bijvoorbeeld met je auto tegen een andere auto? Dan ben je daarvoor verzekerd. Breid deze verzekering uit met een pakket waarmee je ook verzekerd bent als iemand schade aan je eigen voortuig maakt.

Overlijdensrisicoverzekering

Misschien moet je daar nog helemaal niet aan denken, maar het feit is dat het wel handig is om een overlijdensrisicoverzekering te hebben. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht, maar kan door de hypotheekverstrekker wel verplicht worden. Hiermee zijn ze namelijk verzekerd dat de hypotheek wordt afgelost als je vroegtijdig komt te overlijden.

Verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel verstandig

Er zijn dus niet heel veel verzekeringen die verplicht zijn in Nederland. Toch zijn er wel een aantal verzekeringen die erg handig zijn:

 1. Reisverzekering
  Een verzekering die handig is als je onverhoopt je vakantie moet annuleren of wanneer er spullen op vakantie zijn gestolen of kapot zijn gegaan. Om hoge kosten te voorkomen en wél te kunnen genieten van je vakantie, is een reisverzekering dus wel erg handig.
 2. Aansprakelijkheidsverzekering
  Met deze verzekering wordt schade door jou bij een ander vergoed. Denk hierbij aan het laten vallen van een telefoon van iemand anders of het breken van een mooie vaas in het huis van iemand anders.
 3. Rechtsbijstandverzekering
  Met een rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp bij conflicten met bijvoorbeeld bedrijven of je werk.
 4. Inboedelverzekering
  Deze verzekering is bedoeld voor alle losse spullen in je huis (alles wat je kan oppakken en meeneemt tijdens een verhuizing). Al je spullen bij elkaar zijn behoorlijk wat waard. Als er wordt ingebroken en je mist spullen, kun je een beroep doen op je inboedelverzekering.
 5. Uitvaartverzekering
  Deze verzekering is erg handig, omdat een uitvaart erg prijzig kan zijn. Met een uitvaartverzekering verzeker je jezelf voor de kosten van je eigen uitvaart. Je kunt voor je uitvaart natuurlijk ook wat spaargeld achter de hand houden.

Bron | Independer
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant