Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Met déze trucs gaat jouw gietijzeren pan een leven lang mee

met-deze-trucs-gaat-jouw-gietijzeren-pan-een-leven-lang-mee.jpg

In principe kan een gietijzeren pan een leven lang mee. De pannen zijn heel prijzig, maar een geweldige investering. Heb je per ongeluk te weinig aandacht besteed aan de pan en is hij aan het roesten? Gelukkig zijn er een paar poetsmethodes die ervoor zorgen dat de pan weer klaar is voor gebruik.

Wij leggen je uit hoe dit werkt en je kunt meteen aan de slag.

Schrobben met water en zeep

Een gietijzeren pan heeft liefde en verzorging nodig, je moet er zorgvuldig mee omgaan. Dus schrobben met water en zeep is in de meeste gevallen niet héél goed voor een pan. Toch maken we voor de gietijzeren pan een uitzondering. Gebruik een flinke scheut milde zeep, warm water en staalwol om de pan goed schoon te krijgen. Durf kracht te zetten op de roestige pan. Belangrijk is dat je de pan goed afdroogt zodra je klaar bent, anders keert de roest snel weer terug.

Badderen in azijn

Is er sprake van een grote hoeveelheid roest in de pan? Een azijnbad zou de pan nog kunnen redden. Meng in een badje gelijke delen warm water en witte azijn en dompel de pan goed onder. Controleer regelmatig of de roest makkelijk te verwijderen is, want als de pan te lang in het badje ligt kan het schadelijk zijn voor het oppervlak.

Coating na de poetsbeurt

Als de gietijzeren pan schoon- en drooggemaakt is, is het tijd om een coating aan te brengen. Dit is belangrijk zodat de pan in het vervolg minder snel gaat roesten. Zet daarvoor de oven aan op 180 graden, bedek een bakplaat met aluminiumfolie en plaats deze onder in de oven. Wrijf de pan in met een plantaardige olie en plaats hem, met de kant waarmee je bakt, op de bakplaat. Laat de pan vervolgens een uur in de oven staan en wacht 3 kwartier voordat je de pan weer gaat gebruiken.

Onderhoud

Hoewel deze tips natuurlijk makkelijk toe te passen zijn, is het aan te raden dat je ervoor zorgt dat de gietijzeren pan überhaupt niet verroest. De pan heeft nou eenmaal wat meer liefde en aandacht nodig dan andere pannen. Droog de pan daarom na gebruik zorgvuldig en vet deze vervolgens in met wat olie. Stapel pannen niet omdat er anders krassen kunnen ontstaan, maar doe er bijvoorbeeld een aantal vellen keukenpapier tussen.

Bron | ELLE Eten
Beeld | iStock

Ook interessant