Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

De geur van uien van je handen verwijderen? Zo doe je dat

geur-van-uien-aan-handen-verwijderen.jpg

Het is de basis van bijna elk gerecht: ui. Hartstikke lekker, maar om na het snijden van uien die geur weer van je handen af te krijgen dat is een tweede. Lang na het tafelen tot soms zelfs wel de volgende dag kun je de geur nog ruiken. Daarom delen we een paar handige tips om je handen weer ui-vrij te maken. 

Al was je tig keer je handen, de geur van uien ga je niet alleen met water en zeep wegkrijgen. 

De geur van uien van je handen verwijderen met roestvrijstaal

Je hoeft niet met heel grof geschut aan de slag te gaan om de geur van uien van je handen te krijgen. Slechts een roestvrijstaal object, bijvoorbeeld een lepel, is voldoende. De zwavelmoleculen die die typische uiengeur afgeven reageren namelijk op chroom in roestvrijstaal, waardoor de geur geneutraliseerd wordt. Wrijf na het snijden van uien een minuut lang over een roestvrijstaal object onder de koude kraan en de geur is zo weer verdwenen. Er bestaat zelfs roestvrijstalen zeep om het klusje te klaren. 

Citroensap 

Een ander trucje om de geur van uien van je handen te verwijderen is met citroensap. Leg je handen drie minuten in een laagje citroensap, en spoel ze daarna af. Dit neutraliseert niet alleen de uienlucht, maar zorgt er ook voor dat je handen fris naar citroen ruiken. Pas wel op bij droge handen, want het citroensap kan je handen extra uitdrogen. Vergeet dus niet een vette handcrème op te smeren na het wassen. Dit trucje werkt ook met azijn of mondwater. 

Zout 

Je kunt ook een eetlepel tafelzout gebruiken om je handen van de uiengeur te verlossen. Strooi een beetje in je handpalmen en meng dit met een beetje koud water tot een papje. Wrijf dit over je handen en spoel ze daarna af. Hiermee scrub je ook meteen je dode huidcellen weg. Ook hierbij kan zout je handen uitdrogen, dus is een handcrème geen overbodige luxe. Pas ook op voor wondjes, want het zout kan daarin bijten. In plaats van tafelzout kun je ook zuiveringszout, suiker of gemalen koffie gebruiken.

Lees ook: Met dít handige trucje hoef je niet meer te huilen bij het snijden van uien

Tomatensap 

Ook tomatensap en tomatenpuree zijn een ster in het verwijderen van vieze luchtjes. Dit wordt bijvoorbeeld ook gebruikt tegen de geur van stinkdieren, en bij uien werkt het ook. Dompel je handen minimaal vijf minuten onder in tomatensap of tomatenpuree. Spoel je handen daarna af en was ze na met koud water en afwasmiddel. 

Koffiepad 

Naast een scrub van gemalen koffiebonen volstaat een gebruikte koffiepad ook om de geur van uien van je handen te krijgen. Laat de koffiepad eerste even afkoelen en wrijf deze daarna over je handen om de nare luchtjes te verwijderen. 

Pindakaas 

Ook een klodder pindakaas op je handen doet de uiengeur verdwijnen. Smeer je handen hiermee in en was ze daarna af met water en zeep of afwasmiddel. Het kan wel zijn dat je handen daarna een beetje vettig blijven voelen. Dit trucje kun je ook met tandpasta uitvoeren in plaats van pindakaas. 

Tape

De laatste optie werkt ook goed tegen de uienlucht aan je handen, maar is iets minder efficiënt dan de bovenstaande tips. Je kunt je handen namelijk ook met ducttape inwikkelen om de geur te verwijderen. Breng de tape op je vingers en handen aan en wacht vervolgens dertig minuten. Als je dit daarna loshaalt is de geur verdwenen. 

Bron | RTL Nieuws, WikiHow, Kookfans
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant