Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Geprikt door een brandnetel? Deze planten helpen tegen de jeuk en pijn

geprikt-door-een-brandnetel-deze-planten-helpen.jpg

Ben je tijdens een wandeling door een brandnetel geprikt? Dan heb je waarschijnlijk niet alle huis-tuin-en-keukenmiddeltjes binnen handbereik om de pijn te verzachten en de jeuk tegen te gaan. Maar gelukkig heeft de natuur ook zo zijn redmiddeltjes. 

En het handige is: de meeste van deze planten groeien al in de buurt van de brandnetel. Zo hoef je niet eindeloos door onkruid te spitten als je geprikt bent. 

Geprikt door een brandnetel 

Als je geprikt bent door een brandnetel krijg je al snel rode bultjes die beginnen te branden en jeuken. Die klachten ontstaan door de brandharen van de brandnetel die in contact komen met de huid. De meeste mensen hebben hier gelukkig niet heel lang last van, en binnen een uurtje is het vaak wel weg. Toch zijn er ook mensen bij wie de klachten uren aanhouden en die een doof of tintelend gevoel ervaren op de plek waar ze door de brandnetel geprikt zijn.

Planten tegen de jeuk

Geprikt worden door een brandnetel is nooit leuk, maar gelukkig is de oplossing vaak binnen handbereik. Ga op zoek naar een van de onderstaande planten, die vaak in de buurt van de brandnetels groeien. Knijp vervolgens de bladeren van de plant fijn en wrijf dit over je bultjes. Blijft het pijn doen of jeuken? Herhaal dit proces dan na enkele minuten. Voor je het weet ben je weer verlost en kun je zonder problemen je wandeling door de natuur voortzetten. 

Lees ook: Insectenbeet? Déze huis- en tuinmiddeltjes helpen je uit de brand!

Weegbree

Zowel grote als smalle weegbree helpen goed tegen de jeuk van een brandnetel. Grote weegbree groeit van mei tot november en kun je herkennen aan de ronde, platte langwerpige blaadjes, met parallelvormige nerven op het blad. De bladeren staan in een rozet en groeien vooral op plekken waar veel gewandeld wordt. De smalle weegbree groeit van mei tot oktober en herken je aan de naar buiten stekende witte helmknoppen. De bladeren zijn ten opzichte van de grote weegbree minder rond en eerder lancetvormig. Ook deze groeit vaak naast of zelfs op het looppad. 

Grote weegbree
Grote weegbree
Smalle weegbree
Smalle weegbree

Paardenbloem

Een hardnekkig onkruid dat bij een brandnetelsteek perfect van pas komt, is de paardenbloem. In tegenstelling tot de andere planten gebruik je hier niet het blad, maar de gele bloem van de plant. Wrijf met de bloem over je bultjes heen en de jeuk verdwijnt. Goed nieuws: de paardenbloem groeit bijna het hele jaar door. 

paardenbloem
Paardenbloem

Hondsdraf

Ook hondsdraf blijft graag in de buurt van brandnetels. Deze plant kun je herkennen aan de blauwpaarse bloemetjes en niervormige gekartelde blaadjes en staat meestal maar een paar meter uit de buurt. Hondsdraf groeit van april tot juni op heel veel plekken in Nederland. Grote kans dat dit voortaan je redmiddel is. 

Hondsdraf
Hondsdraf

Veldzuring 

Als laatste kun je veldzuring gebruiken als je geprikt bent door een brandnetel. Deze groeit vaak rondom grasgebied, in de buurt van brandnetels. De bladeren zijn pijlvormig en langwerpig en de plant groeit in mei en juni. Je kunt bij de veldzuring niet alleen de bladeren, maar ook het sap uit de stengel gebruiken tegen de bultjes en jeuk.

Veldzuring
Veldzuring

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Outdoor Only, Gezondheidsnet
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant