Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Dít kun je doen om je geopende fles wijn zo lang mogelijk goed te houden

wijn-goed-houden-dat-doe-je-met-deze-tips-van-een-expert.jpg

Grote kans dat je weleens een fles wijn opentrekt, om hem vervolgens na een of twee glazen weer in de koelkast of op het aanrecht te zetten. Maar op het moment dat je de wijn verder wilt drinken, is ‘ie misschien minder lekker. Wat kun je doen om de wijn zo lang mogelijk goed te houden?

Gelukkig zijn er meerdere opties. Zo behoud je niet alleen de smaak, maar ook de kwaliteit en textuur.

Wijn goed houden

Sommelier Alex Cuper vertelt aan Well+Good dat wijn eigenlijk een levend wezen is. “Je moet erop letten, omdat het vatbaar is voor bepaalde elementen die ervoor kunnen zorgen dat het verandert, bederft of gewoon niet zo goed is als het zou kunnen zijn.” En dat is natuurlijk hartstikke zonde. Wijn schenken die niet meer zo lekker is, is verleden tijd met zijn tips. Hier komen ze:

Doe de kurk erin en bewaar in de koelkast

Dit klinkt waarschijnlijk als een inkopper, maar we hebben het óók over rode wijn. Volgens de sommelier is dit de beste manier om wijn goed te houden, die ook nog eens helemaal geen geld kost. “Duw de kurk er zo ver in als je kunt en bewaar de fles in de koelkast, ook als het om de stevigste Cabernet ooit gaat.” De lagere temperaturen vertragen het proces van micro-organismen en andere factoren die de wijn doen veranderen. Als wijn aan de zon wordt blootgesteld voor langere tijd ontstaat er een reactie die een nare geur veroorzaakt. En dat wil je natuurlijk niet.

Kies voor wijn met een hoger tannine- en alcoholpercentage en zuurgraad

“Over het algemeen heb ik thuis meer geluk gehad met het bewaren van geopende volle, rode wijnen met meer tannine en alcohol – bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon of Malbec – en witte wijnen met een hoge zuurgraad (Sauvignon Blanc, Pinot Gris). De alcohol, tannine en zuurgraad helpen de kwaliteit van de wijn te behouden. Dat is ook de reden dat veel van deze wijnen ongeopend jaren bewaard kunnen worden.” De sommelier geeft aan dat er uiteraard uitzonderingen zijn, maar dat dit goed is om te weten en eventueel kan helpen.

Lees ook:
Verrassend: als je dit toevoegt aan een goedkope rode wijn kun je ‘m lekkerder maken

Bewaar de geopende fles niet langer dan 48 uur

Om de allerbeste smaak, kwaliteit en textuur te behouden, kun je als regel aanhouden dat de wijn niet langer dan twee dagen geopend moet zijn.

Koop producten die de wijn langer goed houden

De kurk terug in de fles duwen en deze in de koelkast bewaren is de makkelijkste manier om wijn langer goed te houden, maar er zijn natuurlijk ook producten die je hierbij kunnen helpen. Als je nog geen vacu-vin hebt, is dit een goede aanschaf. Met deze speciale ‘kurk’ met bijpassende pomp haal je alle zuurstof uit de fles, waardoor de wijn langer goed blijft. Cuper geeft aan dat als hij dit thuis gebruikt, hij een geopende fles tot vier à vijf dagen na het openen nog kan drinken.

Lees ook:
Waarom een glaasje wijn je niet tot rust brengt (ook al denk je misschien van wel)

Bron | Well+Good
Beeld | Getty Images

Ook interessant