Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Geniaal: ken je deze simpele truc tegen fruitvliegjes al?

geniaal-ken-je-deze-simpele-truc-tegen-fruitvliegjes-al.jpg

Hoe is het toch mogelijk? Je let even niet op – laat een bananenschil op het aanrecht liggen of die perzik op de fruitschaal is nog maar net te rijp – en ja hoor, het ziet alweer zwart van de fruitvliegjes. Met dit trucje verdwijnen ze snel en doeltreffend.

Fruitvliegjes voorkomen en bestrijden

Fruitvliegjes, je zou ze het liefst altijd buiten de deur houden, maar dat is in de zomer nog helemaal niet zo gemakkelijk. Één vliegje kan zomaar vijfhonderd eitjes op een dag leggen. Daardoor lijkt het soms onbegonnen werk om van ze af te komen. Nu is er al veel geschreven over hoe je fruitvliegjes voorkomt en wat je kunt doen om ze te bestrijden, ook hier op Margriet.nl. Zo kun je een kommetje met water, azijn en afwasmiddel neerzetten. Dat mengsel oefent een grote aantrekkingskracht uit op fruitvliegjes en lokt ze naar het water, waarin ze met een beetje geluk kopje onder gaan.

Truc met huishoudfolie

Of deze simpele, maar o zo handige truc van de kom of het potje met daarin (zoetige) drankjes zoals appelazijn, rode wijn, bier of limonade. Daar span je huishoudfolie overheen en prikt er gaatjes in. Dat lokt ze in de val: ze kunnen er wel in, maar niet meer uit. Ook een sinaasappel met kruidnagels erin gestoken schijnt ze overigens behoorlijk af te schrikken.

Diervriendelijk

Als je googelt op ‘fruitvliegjes bestrijden’ kom je nog meer tips en trucs tegen, die soms trouwens wel heel dieronvriendelijk zijn. Met de onderstaande tip heb je daar geen last van. Dit trucje is niet alleen heel simpel, het geeft ook snel resultaat, er worden geen chemicaliën gebruikt, het is een hygiënische manier om van de beestjes af te komen én je hoeft je niet schuldig te voelen omdat je een hele fruitvliegjesfamilie uitroeit. Wij zeggen: win-winsituatie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Zo werkt het

Het enige wat je nodig hebt, is een plastic zak en een bananenschil (of de schil van een meloen, sinaasappel of ander stuk fruit). Je doet de schil in de zak en laat die open op het aanrecht liggen. Binnen een mum van tijd zullen alle fruitvliegjes uit je keuken verhuizen naar de schil in de zak. Zodra dat gebeurt, doe je de zak dicht en brengt ’m naar buiten. Daar haal je de sluiting eraf en gunt de fruitvliegjes hun vrijheid.

Nieuwe plaag voorkomen

De truc herhaal je eventueel later op de dag of voer je de volgende dag nog een keer uit. Daarna de keuken goed schoonmaken, veel stofzuigen en je huis lekker door laten waaien (fruitvliegjes houden niet van frisse lucht). En o ja, je fruit afdekken om te voorkomen dat er weer een nieuwe plaag komt.

Beeld| iStock

Ook interessant