Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Geluidsoverlast van de buren? Zó kun je het geluid dempen

geluidsoverlast-dempen.jpg

Nu we allemaal vaker thuis zitten of zelfs thuis moeten werken, gaan we ons ineens aan allerlei dingen storen. De eetgeluiden van huisgenoten, de tikkende klok, maar ook… de buren. Zitten zij óók de hele dag thuis, en zijn ze nogal luidruchtig? Dan kun je gelukkig het geluid dempen.

Zo voorkom je dat je de hele dag met koptelefoon op zit.

Geluidsvrije zone

Geluidsoverlast hoeft niet zozeer te betekenen dat je buren de hele dag aan het schreeuwen, stampen of muziek luisteren zijn. Misschien valt het je nu ineens op dat je het doortrekken van hun toilet wel héél hard hoort, of dat die wasmachine precies tegen de muur van jouw studeerkamer staat te bonken. Met de onderstaande tips tover je jouw huis om tot een geluidsvrije zone.

1. Isoleren

Je hele huis isoleren is misschien een beetje lastig op de korte termijn, en al helemaal als je in een huurhuis woont. Toch kun je tijdelijk zelf een oplossing creëren door grote stukken schuimrubber op je muren te bevestigen. Mooi is anders, maar wél fijn om in alle rust te kunnen werken. Vind je dat ook iets te ver gaan, dan kun je de stukken schuimrubber ook beperken tot enkel spiegels en schilderijen. Alle beetjes helpen.

2. Deel de ruimte op

Hoe groter de ruimte, hoe meer het geluid galmt, en hoe meer overlast je vaak hebt. Vooral als die ruimte gedeeld wordt met je huisgenoten. Het kan dan helpen om de ruimte op te delen in meerdere, kleinere ruimtes. Dit kun je doen door middel van een scheidingswand, kamerscherm, of gordijn.

3. Zet een aantal grote planten neer

Planten in huis zijn niet alleen gezellig en gezond (wedden dat je je met een paar mooie planten in huis een stuk fijner voelt?), maar dempen ook geluid. En dan met name kamerplanten met grote bladeren, zoals de Alocasia of Strelitzia Nicolai.

4. Gebruik meer textiel

Kussentjes, gordijnen, kleden: het helpt allemaal om je huis minder gehorig te maken. Heb je écht veel overlast, dan kan een mooi wandkleed of gordijn aan het plafond wonderen doen. En het geeft je huis ook nog eens een mooie, bohemian sfeer. Een stoffen bank werkt ook altijd beter dan een leren bank.

5. Samen overleggen

Mocht dit allemaal niet helpen, en je blijft last houden van je buren, kun je dit natuurlijk ook altijd met hen bespreken. Het is nu eenmaal een bijzondere situatie, en we moeten ons allemaal een beetje aanpassen. Sommige geluiden zijn niet te vermijden, maar je kunt je buren wél vragen om niet met hakken in huis rond te lopen, alleen op bepaalde momenten de wasmachine aan te zetten, en hun muziek niet te hard te zetten.

Bron | Roomed.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant