Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Dit is de reden dat je restjes eten nooit in aluminiumfolie moet bewaren

aluminiumfolie-over-kliekjes.jpg

Restje eten over? Grote kans dat je het afdekt met aluminiumfolie in de koelkast zet. Klinkt handig, maar volgens experts is dat geen verstandig idee. Als je een dag later van je kliekje wil genieten, kan je hier namelijk ziek van worden. We leggen je uit hoe dat zit.

En als je geen aluminiumfolie meer voor je kliekjes mag gebruiken, wat is dan het beste alternatief? 

Geen aluminiumfolie meer over je kliekjes

Het allergrootste gevaar voor kliekjes is zuurstof. Dat komt omdat bacteriën zuurstof nodig hebben om goed te kunnen groeien. Je kunt het misschien al raden, maar als je je kliekjes afdekt met een laagje aluminiumfolie, creëer je geen goede barrière tegen zuurstof en kunnen er nog steeds bacteriën bij komen. Sterker nog: je eten zou net zo snel kunnen bederven, als wanneer je het helemaal onafgedekt in de koelkast zet. Dat aluminiumlaagje is dus slechts een schijnveiligheid. Vooral bij vlees en zuivel is de kans op bederf door bacteriën het grootst, maar ook bij alle andere kliekjes kun je aluminiumfolie beter achterwege laten.  

Vershoudfolie 

Zoals de naam al doet vermoeden is een laagje vershoudfolie wél geschikt om je eten langer vers en bacterievrij te houden. Je kunt je rol aluminiumfolie daarom beter voor vershoudfolie omruilen. Een passende deksel op een vershoudbakje is natuurlijk nog beter. Daarnaast helpt het om je kliekjes in een zo passend mogelijk bakje of schaaltje te bewaren. Hoe minder ruimte er over blijft, hoe minder zuurstof erbij kan komen. En hoe minder zuurstof, hoe minder kans op bacteriën. Verder is het belangrijk om je kliekjes goed af te laten koelen voordat je ze in de koelkast zet, maar let wel op dat je ze niet te lang op kamertemperatuur laat staan. Na zo’n twee uur kan je kliekje al vol bacteriën zitten.

Lees ook: Fan van kliekjes? De smaak ervan verandert tijdens het bewaren écht 

In de vriezer

Als je heel veel eten over hebt, kun je een deel van je kliekjes ook in de vriezer bewaren. Ook daar heeft je eten niet het eeuwige leven, maar de kou zorgt wel dat de bacteriën zich niet verder kunnen verspreiden. De meeste kliekjes kun je in de vriezer een paar maanden bewaren, terwijl ze in de koelkast slechts een paar dagen meegaan. 

Beter voor het milieu 

Als laatste is aluminiumfolie ook heel slecht voor het milieu. Vershoudfolie is op dat vlak misschien ook niet de meest milieubewuste keuze, maar er is wel veel minder energie voor nodig om dit te maken dan aluminiumfolie. Wil je het echt milieuvriendelijk aanpakken? Dan bestaan er ook nog speciale doekjes van bijenwas waarmee je je bakjes kunt afdekken. 

Bron | FlavorFlav
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant