Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Dit is de beste manier om een fles wijn te bewaren

fles-wijn-bewaren.jpg

Als je favoriete wijn in de aanbieding is, weet je wat je te doen staat: inslaan! Maar hoe zorg je ervoor dat de smaak van je lievelingswijn optimaal blijft? Het heeft allemaal te maken met de manier waarop je de flessen thuis opslaat. 

Heb je geen speciale wijnkast of -kelder om de gekochte flessen in te bewaren? Geen zorgen, als je op een paar dingen let, is de wijn na een tijdje nog minstens zo lekker als wanneer je ‘m meteen zou ontkurken.

Donkere plek

Je kunt wijn het best op een plek bewaren waar-ie niet in contact komt met direct zon- of tl-licht; deze lichtvormen kunnen je lievelingswijn sneller laten verouderen. Heb je een voorraadkast waarin nog wel wat ruimte vrij is? Dan is dat dé plek voor je flessen.

Juiste temperatuur

Wijnflessen moet je niet in direct zonlicht bewaren, maar het is ook belangrijk dat je ze op een plek stalt waar de temperatuur constant is. Wijn is niet dol op temperatuurschommelingen; daar wordt-ie niet lekkerder van. Door de veranderende druk in de fles en een beschadigde kurk als gevolg hiervan gaat de wijn anders smaken. Daarnaast geldt dat wanneer hij het te warm krijgt, hij sneller rijpt en zijn kwaliteit verliest. De ideale temperatuur om je volle wijnflessen te bewaren? Tussen de tien en dertien graden.

Niet meteen opentrekken

Als je thuiskomt vanuit de supermarkt en direct zin hebt in een glas wijn, kun je beter een fles tevoorschijn halen die je al in de kast had staan. Het klinkt gek, maar de drank in de fles moet even herstellen van de tocht naar huis. Dit heeft te maken met trillingen en ook weer temperatuursverschillen; in de winkel is de warmte immers niet hetzelfde als in de auto of op de fiets en thuis. De wijn is op z’n lekkerst als je de fles een paar dagen laat rusten; dan pas kun je er optimaal van genieten.

Tot slot kun je je wijnflessen beter niet rechtop bewaren. Hier lees je waarom.

Bron | ad.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant