Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Etiquette aan tafel, hoe hoort het ook alweer?

etiquette.jpg

Hoe houd je een wijnglas vast? Welk gespreksonderwerp is altijd goed? Of je nu een chique galadiner bijwoont, te gast bent bij je beste vriendin of een ’verplicht’ etentje hebt met collega’s, dankzij deze essentiële etiquetteregels kom je overal en altijd goed voor de dag.

Do

  • Wees op tijd. Ook als je het halve land door moet reizen. Houd rekening met eventuele files en aangepaste dienstregelingen.
  • Breng een cadeautje mee voor de gastvrouw. Zelfs wanneer dat je eigen moeder is. Een bloemetje of een mooie fles bubbels is altijd goed.
  • Zet tijdens het diner je telefoon uit, of op zijn minst het geluid, en laat ’m in je tas zitten. Geef je onverdeelde aandacht aan je tafelgenoten.
  • Wees beleefd en dankbaar. Een kerstdiner koken is veel werk en de gastvrouw verdient dan ook alle respect. Bedank haar voor de uitnodiging, geef complimenten en klaag niet. Nergens over.
  • Toon interesse in je tafelgenoten. Ja, ook in de saaie neef die je vorig jaar doorzaagde over zijn modeltreintjesverzameling. Zorg desnoods dat je een paar neutrale vragen paraat hebt; iedereen heeft wel iets te vertellen over favoriete vakantielanden, ene recente bestseller roman of desnoods het eten.

Don’t

  • Laad je bord niet te vol.
  • Begin niet met eten voordat de gastheer en -vrouw zijn begonnen. Zij geven het startschot voor het diner door de eerste hap te nemen.
  • Niet slurpen, prakken of smakken. Praat niet met volle mond en wijs niet met je bestek.
  • Vind je het eten niet lekker, haal het dan niet uit je mond. Wees discreet: slik het gewoon door en laat een (klein) restje eventueel liggen.
  • Plaats geen foto’s op social media zonder toestemming van degenen die erop staan. Die iets te aangeschoten collega, of je broer, snurkend op de bank na het eetfestijn, hoeven niet door de hele wereld te worden aanschouwd.

Hoe ligt ook alweer het bestek?

  • Vorken liggen links van het bord, messen rechts.Bij elke vork hoort een mes. Je gebruikt de vorken en messen van buiten naar binnen.
  • De soeplepel ligt helemaal aan de buitenkant, naast de messen.
  • Eet nooit van je mes en lik ‘m ook niet af.
  • Eten doe je van je vork. In Europa houden we de vork in de linkerhand en het mes in de rechterhand. Prik het eten aan je vork of schuif het met je mes op de bolle kant van de vork en breng het naar je mond.
  • Glazen staan rechts boven het bord. Je gebruikt het buitenste glas als eerste. Het binnenste glas is voor water.
  • Wijnglazen houd je vast bij de steel, niet bij de kelk (tenzij je Prinses Beatrix bent).
  •  Ben je de kluts kwijt? Spiek dan gewoon bij de gastheer of gastvrouw. Zij weten wat er geserveerd wordt en wanneer, dus ook welk bestek erbij hoort.

2k7rqii68k3jMeer etiquette tips?
De basisregels der (kerst)etiquette vind je in de nieuwste Margriet More. Je kunt dit magazine online bestellen via Tijdschrift365.nl voor € 4,95.

Ook interessant