Tips & Tricks

Eten blancheren? Zo doe je dat

eten-blancheren-dit-is-waarom-je-dat-vaker-zou-moeten-doen.jpg

Eten blancheren klinkt misschien chique, maar eigenlijk houdt het alleen in dat je je groenten en fruit voorgaart. En dat verkort niet alleen de kooktijd, het kan zelfs de levensduur verlengen en de smaak verbeteren. 

Dit is hoe je voortaan je eten zelf kunt blancheren. 

Waarom blancheren?

Het lijkt misschien overbodig om je eten vooraf te blancheren. Toch heeft het zo zijn voordelen. Door je groenten en fruit voor te garen behoudt dit beter de structuur, voedingsstoffen, kleur en smaak. Sommige groente- en fruitsoorten verliezen hierdoor hun bittere smaak en daarnaast blijft je eten ook knapperiger. Doordat je je groenten en fruit alvast kort kookt worden enzymen gedeactiveerd, waardoor je eten ook minder snel bederft. Na het blancheren van je eten kun je dit in de vriezer bewaren, zonder dat je de belangrijke voedingsstoffen en vitamines misloopt. 

Lees ook: Bewaar er noten in en nóg 8 tips om je vriezer optimaal te gebruiken

Een spoedcursus eten blancheren 

Er bestaan drie methodes om je eten te blancheren: door middel van stoom, de magnetron of kokend water. De laatste werkt het beste, dus die leggen we je uit. Hiervoor moet je een flinke pan water aan de kook brengen. Je kunt voor de smaak ook nog wat zout aan het water toevoegen. Wanneer het water kookt, kun je je groenten of fruit in de pan doen. Laat dit vervolgens kort meekoken. Het is belangrijk dat het water constant aan de kook blijft. Hoe lang je iets moet blancheren hangt af van de structuur en dikte van je eten. Zo moeten wortels een paar minuten, terwijl je spinazie enkele seconden meekookt. Wanneer je eten lang genoeg gekookt heeft schep je dit uit je pan water in een bak met ijskoud water. Dit zorgt dat het kookproces direct stopt. Laat dit even uitlekken en je bent klaar.  

Meer eten tegelijk blancheren

Natuurlijk hoef je niet voor elke groenten of fruit een aparte pan vol met water aan de kook te brengen. Je kunt telkens je groenten uit het water scheppen en vervolgens de volgende lading aan de kook brengen. Scheelt je een hele hoop water. Wanneer je alvast vooruit blancheert kun je je groenten het beste al in porties verdelen voor je ze in de diepvries doet. Anders heb je kans dat al je groenten tot een klomp ijs aan elkaar vriezen. Door te blancheren kun je je eten tot wel 12 maanden in de vriezer bewaren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | ELLE Eten, Groente groente, Voedingscentrum
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant