Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Eerste hulp bij splinters: zo verwijder je ze zonder pincet

Tijdens het klussen of tuinieren een splinter opgelopen? Heel vervelend, en dat pijnlijke dingetje verwijderen is vaak ook nog gemakkelijker gezegd dan gedaan. Soms zit de splinter namelijk zó diep in de huid dat je er met een pincet niet bij kunt komen. Met déze methode lukt dat meestal gelukkig wel.

En je hebt geen gekke medische hulpmiddelen nodig; alle benodigdheden heb je waarschijnlijk wel in huis.

Zonder pincet

Heb je geprobeerd een splinter te verwijderen met een pincet maar zit het nét iets te diep in je huid? Of heb je helemaal geen pincet bij de hand? Geen paniek; die heb je ook niet nodig voor deze hack.  

Zó verwijder je de splinter

Het enige wat je wél moet hebben, zijn een potje of stevig glas en wat heet water. Vul dat potje of glas met wat heet water tot zo’n twee centimeter onder de rand. Plaats de hand (of voet; waar de splinter dan ook zit) bovenop het glas met water voor een paar minuten. Je zult merken dat je hand door de damp en hitte vacuüm zuigt, waardoor ook de splinter naar buiten komt. Meestal kun je hem nu makkelijk verwijderen, zélfs zonder pincet. Zien hoe dat er precies uit ziet? Bekijk dan de video bovenaan deze pagina nog eens. Tip: trek een splinter er altijd in dezelfde richting als hij in de huid is ingegaan, uit. Zo voorkom je dat je extra schade aan de huid oploopt.  

Andere tips

Lukt het nog niet met deze hack? Dan kun je nog een aantal andere dingen proberen. Zo wil het soms helpen om de plek met de splinter zo’n vijftien minuten tot een half uur in warm water met zeep of soda te houden. Herhaal dit een aantal dagen achter elkaar tot zo’n drie keer per dag. Meestal komt de splinter dan vanzelf naar buiten, en is hij gemakkelijk te verwijderen. Ook insmeren met trekzalf kan soms helpen als hij er écht niet uit wil.  

Splinter áltijd verwijderen

Een splinter lijkt misschien onschuldig, maar toch is het wel belangrijk dat je deze altijd verwijdert. Als het je zelf niet lukt, is het verstandig om even naar de huisarts te gaan om deze toch weg te laten halen. Als een splinter te lang in je huid zit, kan er namelijk een vervelende ontsteking ontstaan.

Ga ook langs de huisarts in de volgende gevallen:

  • Bij (diepe) glas- of metaalsplinters. Deze zijn vaak erg scherp, waardoor je jezelf zou kunnen snijden en dus juist érger gewond kan raken.
  • Als het gebied rondom de splinter rood en gezwollen is en warm aanvoelt. Het zou kunnen dat het wondje geïnfecteerd of ontstoken is.
  • Ook als er pus of vocht uit het wondje komt is het slim op een arts op te zoeken. Dit kan ook wijzen op een ontsteking.
  • Bij een splinter in het oog; probeer deze nooit zelf te verwijderen. Dit kan ernstige schade aan je oog veroorzaken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Gezondheidsnet
Beeld | Getty Images

Ook interessant