Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Een ruimtelijker huis? Pas deze 5 tips toe

interieur1.jpg

Een ruimtelijk huis is voor velen aantrekkelijk om in te wonen. Heb jij een kleine woning? Ook dan kun je dat heerlijke, ruimtelijke gevoel oproepen door deze vijf tips toe te passen.

1. Benut het daglicht

Door veel binnenvallend daglicht oogt je woonkamer veel ruimer. Een extra bijkomstigheid, het bevordert ook nog eens je humeur. Dus: gordijnen en vitrages open en zet geen grote planten op de vensterbank. Heb je een huis met kleine ramen én een klusbudget? Overweeg dan om grotere kozijnen te laten plaatsen, zo tipt dit blog op jaap.nl, een zoekplatform voor huizen.

2. Ga voor lichte kleuren

Lichte kleuren werken altijd ruimtelijker dan donkere kleuren. De gouden tip: maak gebruik van twee lichte kleuren en één donkere accentkleur. De lichte tinten gebruik je voor het grootste gedeelte van de ruimte en de donkere tint is voor op één enkele muur. Je kamer lijkt hierdoor dieper.

Wanneer alle wanden, het plafond en de vloer een lichte kleur hebben, ontstaat een ruimtelijk effect. Let ook goed op als je een nieuwe vloer gaat leggen. De legrichting van de planken op de vloer bepalen namelijk of de kamer langer of breder oogt. Als je een kamer langer wilt laten lijken moeten de planken in de lengte worden gelegd. Vind je de ruimte smal en wil je deze breder laten ogen? Leg de planken dan in de breedte. Voor een hal of de gang is het daarom aan te raden de planken in de breedte te leggen.

3. Kies voor diepte en lagen

Creëer diepte door een paar kleurrijke kussens op je (effen) bank neer te leggen of kies een mooi vloerkleed in een andere kleur dan je vloer. Opvallend materiaal doet ook wonderen. Een andere methode die goed werkt is het ophangen van een grote spiegel. De ruimte lijkt hierdoor meteen twee keer zo groot. Deze tip zie je ook vaak voorbijkomen in woonprogramma’s.

4. Kies grote meubels

Dit klinkt tegenstrijdig, toch is het waar. Een groot meubelstuk (denk aan een flinke bank of eettafel) doet het namelijk beter in een kleinere ruimte dan meerdere kleine meubelstukken. Je kunt het ruimtelijke effect van een grote bank nog verder versterken door deze een stukje van de muur af te plaatsen. Vijf centimeter is al voldoende.

5. Zorg voor een schoon huis

Troep, een aanrecht vol vuile vaat en kruimels of vieze ramen dragen niet bepaald bij aan de sfeer en het gevoel van frisheid in je huis. Een ruimtelijk huis is een schoon huis. Lees hier hoe je altijd een opgeruimd huis (én hoofd) hebt.

Bronnen | jaap.nl, libelle.nl
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant