Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Eelt op je voeten voorkomen? Zo doe je dat

eelt-voorkomen-op-je-voeten-zo-doe-je-dat.jpg

Iedereen heeft eelt op zijn huid, de een heeft er alleen meer last van dan de ander. Gelukkig kun je eelt redelijk makkelijk verwijderen, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom kun je overtollige eelt op je voeten met deze tips voortaan ook voor zijn. 

Mocht het toch al te laat zijn, dan leggen we je ook uit hoe je dat overtollige eelt weer kunt verwijderen. 

Wat is eelt?

Eelt is eigenlijk niets meer dan een verdikking van de bovenste huidlaag. Op je voetzolen en hielen heb je standaard een dun laagje eelt zitten dat er een beetje geel uit kan zien en hard voelt. Dit beschermt de huid. Onder de bal van je voet of bij je hiel kan de eelt zich ophopen, waardoor er overtollig eelt ontstaat. Dit kan branderig of pijnlijk aanvoelen en daardoor kunnen eelt- of hielkloven ontstaan. Een ophoping van eelt op een klein deel van de huid wordt ook wel een eeltpit of likdoorn genoemd. Bij overgewicht, ouderdom, slecht zittende schoenen en door veel te staan loop je meer kans op overtollig eelt. Maar gelukkig kun je eelt op je voeten ook voorkomen. 

Eelt op je voeten voorkomen

De een heeft sneller last van overtollig eelt op zijn voeten dan de ander, maar je kunt het voor een deel wel voorkomen. Dat doe je door allereerst altijd goed passende schoenen te dragen. Zorg dat deze zo min mogelijk wrijving of druk op je voeten uitoefenen. Dat scheelt je ook een hoop pijnlijke blaren. Daarnaast kun je eelt op je voeten voorkomen door steunzolen te dragen. Hierdoor wordt de druk van je lichaam beter over je voeten verdeeld. Ook slippers of ander schoeisel met een dunne zool kun je beter niet te vaak dragen als je eelt wil voorkomen; deze zorgen voor wrijving van de zool tegen je hiel. Als laatste bestaat er ook nog speciale voetencrème, waardoor je huid soepeler en zachter wordt. Smeer je voeten hier dagelijks mee in om overtollig eelt te voorkomen. 

Lees ook: Pijn aan je voeten? 8 mogelijke oorzaken (én oplossingen)

Eelt zelf verwijderen

Is het kwaad toch al geschied? Dan zijn er ook nog een paar makkelijke manieren om eelt zelf te verwijderen. Dat kun je bijvoorbeeld doen met speciale eeltcrème, eeltpleisters of eeltsokken. Of je kunt aan de slag met een puimsteentje, een speciale voetvijl of eeltrasp waarmee je het eelt wegschuurt. Week je voeten eerst even in een voetenbadje met baking soda om het eelt makkelijker weg te vijlen en vergeet niet je voeten daarna met een lekkere voetcrème in te smeren om ze zacht te houden. Als laatste kun je ook een mengseltje maken van drie delen water en een deel azijn of citroensap. Smeer dit op je eelt en trek vervolgens je sokken aan. Laat dit een nachtje intrekken en de volgende dag kun je de eelt makkelijk weg vijlen. 

Bron | Gezondheidsnet, Etos, Gehwol
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant