Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Meer e-bikes gestolen: zo voorkom je (hopelijk) dat die van jou de volgende is

met-deze-tips-verklein-je-de-kans-dat-je-e-bike-gestolen-wordt.jpg

We weten allemaal wel dat er vooral in grote steden veel fietsen worden gestolen. Vooral de e-bike blijkt populair onder inbrekers en wordt vaak gestolen. Hoewel alle andere soorten diefstal afnamen in het afgelopen jaar, blijkt dat er véél meer elektrische fietsen meegenomen zijn door dieven.

Hoe voorkom je dat jouw e-bike de volgende is die gestolen wordt? We geven wat tips om het fietsendieven net wat moeilijker te maken.

Vaker e-bike gestolen

Met de groei van het aantal e-bikes is vorig jaar ook het aantal diefstallen van elektrische fietsen flink toegenomen. De Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) stelt na een analyse van de aangiftecijfers dat de diefstal van e-bikes in 2020 met 37 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. En daar valt iedereen die geen aangifte deed nog niet onder. Hoog tijd om wat tips te geven om de kans te verkleinen:

1. Gebruik twee sloten

Klinkt logisch, maar toch zetten nog veel mensen hun fiets op slot met alleen hun standaard fietsslot. Dit standaard fietsslot is voor de gemiddelde fietsendief echt peanuts. Vaak hoeven ze dat slot niet eens open te breken, maar hebben ze een sleutel om ‘m te openen. Het is daarom verstandig om je fiets met een extra hangslot vast dit maken. Bij voorkeur haal je dit hangslot door je achterwiel en zet je het via je frame vast een bijvoorbeeld een lantaarnpaal, bruggetje of regenpijp. 

2. Gebruik een fatsoenlijk slot

Als je toch een tweede slot nodig hebt, kun je je dure fiets natuurlijk niet met slot van een tientje vastleggen. Goedkopere sloten zijn voor fietsendieven namelijk erg makkelijk om door te knippen. Wees dus vooral niet te gierig als je in de fietsenwinkel aan het zoeken bent naar een fietsenslot. Goedkoop kan in dit geval echt duurkoop zijn, helaas.

Lees ook:
Zó veel calorieën verbrand je op een elektrische fiets

3. Gegraveerde e-bike minder snel gestolen

Óók een goede tip is om bijvoorbeeld je postcode, initialen of naam in je frame te laten graveren. Dit kun je gewoon bij de fietsenmaker laten doen. Als je fiets dan gestolen wordt kan de politie of mensen aan wie de fiets wordt aangeboden makkelijker contact met je opnemen. En zo’n gepersonaliseerde fiets is ook best leuk.

4. Zet je fiets op een verlichte plek

Een dief wil het liefst ongestoord zijn gang kunnen gaan. Als je je fiets op een verlichte plek neerzet heb je zelf en de mensen uit de buurt meer zicht op je fiets. Daardoor zal een fietsendief jouw fiets minder snel als doelwit zien. 

5. Zet óók in de garage of schuur je e-bike op slot

Hoe goed het slot op je garage of schuur ook is; zet óók je fiets nog (dubbel) op slot. Mocht een inbreker er toch in slagen de deur open te breken, dan heb je een veel grotere kans dat je e-bike niet wordt gestolen als ‘ie goed vast staat. Dieven hebben bij een inbraak binnen namelijk vaak haast, dus hebben ze geen zin om de fiets eerst los te moeten breken. Heb je een losse accu of display? Dan kun je die beter apart opbergen, vooral als je die fiets even niet nodig hebt. Zonder die apparatuur is je elektrische fiets namelijk maar weinig waard en zal je e-bike minder snel gestolen worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP, Ditzo, Batavus
Beeld | Getty Images

M08 Cover HR JPG

Margriet 08 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: liefde vinden tijdens lockdown, een interview met Lilianne Ploumen,  dossier schaamte, 15x lekker weg voor 2 en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant