Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Duurzaam schoonmaken: zo doe je dat

duurzaam-schoonmaken-dat-doe-je-gemakkelijk-met-deze-tips.jpg

Tegenwoordig zijn we steeds meer met het milieu bezig en je kunt dat op veel verschillende manieren doen. Ook bij het schoonmaken kun je voortaan rekening houden met het milieu.

Deze 5 tips voor duurzaam schoonmaken zijn gemakkelijk te volgen en niet duur:

1. Maak een sopje

Het gebruik van warm water bij het schoonmaken heeft de grootste impact op het milieu. Je kunt heel gemakkelijk water besparen door een sopje in een emmer of in de gootsteen te maken. Bijkomend voordeel: dit maakt het doseren van het schoonmaakmiddel ook een stuk makkelijker. Gooi het sopje altijd weg via het riool en niet in je tuin of op straat.  

2. Beperk je plastic afval  

De groeiende berg plastic afval is natuurlijk niet goed voor het milieu. Daarom is het belangrijk dat je er zo min mogelijk van produceert. Dat kun je gemakkelijk doen door je producten goed te doseren; hoe minder je gebruikt, hoe minder afval. Ook kun je steeds meer verpakkingen kopen die van gerecycled plastic gemaakt zijn of je verpakking bij laten vullen.  

3. Check de keurmerken 

In de supermarkten wemelt het van de keurmerken op verpakkingen. Zo’n keurmerk geeft aan dat je een duurzaam product koopt. Milieu Centraal heeft twee van deze keurmerken als meest betrouwbaar beschouwd: Ecogarantie (een Europees Ecolabel) en Nordic Ecolabel (het officiële keurmerk afkomstig uit Scandinavische landen). Producten waar het gevaarlogo opstaat, een dode vis en een dode boom, kun je beter laten staan. Deze zijn namelijk heel schadelijk voor het milieu.  

Lees ook: Oven schoonmaken: met deze tips is het een klusje van niks

4. Goed doseren 

Schoonmaakmiddelen kunnen schadelijke stoffen in het riool achterlaten en hiermee het water vervuilen. Het verwijderen van deze stoffen kost veel geld en niet alle stoffen kunnen verwijderd worden. Daarom is het belangrijk dat je niet te veel gebruikt en dus goed doseert. Veel mensen gebruiken te veel schoonmaakmiddelen en daarom is het raadzaam om de verpakking goed te lezen. Hierop staat precies beschreven hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt.  

5. Plantaardig niet altijd beter voor milieu 

Schoonmaakmiddelen werden vroeger gemaakt van zeep. Dat deden ze door dierlijke of plantaardige vetten te koken met natronloog of kalioog. Nu gebruiken de meeste fabrikanten een alternatief gemaakt van aardolie. Maar het is niet zo dat schoonmaakmiddelen gemaakt van plantaardige grondstoffen ook altijd beter zijn voor het milieu.  

Het gebruik van aardolie zorgt voor extra CO2-uitstoot. Bij plantaardige grondstoffen wordt de CO2 juist weer uit de lucht gehaald door de planten. Voor de teelt van plantaardige grondstoffen is landbouwgrond, water, bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig. En plantages voor palmolie kunnen leiden tot ontbossing.  

Wil je meer weten over duurzaamheid? Deze week besteden we in Margriet extra aandacht aan het onderwerp. Haal het nummer nu in de winkel of bestel ‘m online.

Bron | Women’s Health
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant