Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Dít is de reden dat er een gaatje in het stokje van een lolly zit

dit-is-de-reden-waarom-er-een-gaatje-in-het-stokje-van-een-lolly-zit.jpg

Je kent ze wel. Van die vragen waarvan je niet wist dat je ze had. Maar als zo’n vraag eenmaal is gesteld, kun je niet rusten tot je weet wat het antwoord is. Wat wij ons afvragen: waarom zit er eigenlijk een gaatje in het stokje van een lolly? Dit zijn de redenen!

Veilig snoepen

Niet alleen is de binnenkant van een lollystokje hol, aan de zijkant zit ook altijd nog een klein gaatje. Dit is ten eerste aangebracht om te voorkomen dat het gesmolten snoepgoed tijdens het productieproces van het stokje kan vallen. Als het snoep nog vloeibaar is, vloeit het in de mal (en dus ook door het gaatje) en wordt uitgehard. Hierdoor zit het snoep lekker stevig vast, en dan zijn we meteen bij de tweede reden. Doordat de lolly zo goed vastzit op het stokje, ben je min of meer gedwongen ’m in kleine beetjes op te eten. Zat het gaatje er niet, dan gleed het snoep te snel van het stokje, waardoor er makkelijk ongelukken zouden kunnen gebeuren (je moet er toch niet aan denken dat zo’n groot stuk hard snoep in z’n geheel je keel inschiet).

Verstikking voorkomen

Mocht het toch helemaal misgaan, dan heeft het gaatje nog een functie. We hebben het dan over het minieme risico dat iemand een lolly met stokje en al zou doorslikken en de lolly vast komt te zitten in de keel. In dit extreme geval werkt het gat als luchtgaatje waardoor iemand kan blijven ademen totdat de hulpdiensten er zijn.

Op een stokje

Wist je dat lolly’s ooit zijn bedacht om te voorkomen dat kinderen plakhanden kregen tijdens het snoepen? Dus werden de zuurtjes op een stokje gezet.

Bekijk ook

Met dit slimme trucje kun je zélfs in de kleinste hoekjes en kieren stofzuigen:

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant