Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Zó vaak moet je dierenspeeltjes schoonmaken (en zo doe je dat)

zo-vaak-moet-je-dierenspeeltjes-schoonmaken-en-zo-doe-je-dat.jpg

Sinds de opmars van het coronavirus is er ook een opmars in het aantal huishoudens met een huisdier geconstateerd. Heb jij ook een hond of kat in huis? Dan slingeren er vast óók allerlei dierenspeeltjes in je huis rond. Zó maak je deze goed schoon – en zo vaak moet dat.

De speeltjes zijn namelijk een grote bron van bacteriën.

Dierenspeeltjes schoonmaken

Om te weten hoe je de dierenspeeltjes van jouw huisdier het best kunt schoonmaken, moet je eerst weten van welk materiaal het speeltje gemaakt is. Scheid ze per soort, dus alle stoffen speeltjes bij elkaar en alle plastic speeltjes bij elkaar. Het ene speeltje kan namelijk prima in de wasmachine, terwijl het andere echt met de hand afgenomen moet worden.

Hoe vaak?

Voor het gros van de speeltjes is eens per maand schoonmaken voldoende om de boel fris te houden. Maar stoffen speeltjes hebben vaker een schoonmaakbeurt nodig. Ook de favoriete dierenspeeltjes van je hond of kat kun je beter wat vaker opfrissen, want daar zullen sneller bacteriën in nestelen dan in speeltjes die je huisdier nauwelijks aanraakt.

Met wat?

Je kunt niet zomaar ieder reinigingsmiddel gebruiken voor het schoonmaken van dierenspeeltjes, want in sommige schoonmaakmiddelen zitten ingrediënten die giftig voor dieren zijn. Zuiveringszout, ook wel bekend als baking soda, is voor zowel honden als katten niet schadelijk. Je kunt er een sopje mee maken, of er wat van op een speeltje strooien voor je het in de wasmachine gooit. Dit kan ook met witte natuurazijn. Voor kattenspeeltjes is het echter een minder goed idee, want katten houden niet van die geur. Tot slot kun je ook biologisch afbreekbare middelen, zoals groene zeep, gebruiken.

Verschil per soort

  • Speeltjes van kunststof, zoals rubber en plastic, zijn heel gemakkelijk om schoon te maken, want deze kun je zonder pardon in de wasmachine gooien. Was ze niet te warm, want dan kunnen ze krimpen.
  • Stoffen speeltjes hebben een andere aanpak nodig: hierin verzamelen bacteriën zich een stuk sneller. Je kunt ze het beste in een waszak doen en op koude handwas of het programma voor delicate stoffen draaien.
  • Dierenspeeltjes van hout kun je gewoon met een doek afnemen. Zorg ervoor dat de doek vochtig en niet te nat is, want dat kan het hout aantasten.
  • Speeltjes van je hond of kat met versieringen als veertjes kun je echt niet in de wasmachine doen. Dan is de kans erg groot dat de veertjes loslaten. Eens per maand de stof en veertjes voorzichtig afnemen met een lichtvochtige doek is dan ook meer dan voldoende om deze speeltjes hygiënisch te houden.

Bron | Radar
Beeld | iStock

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Ook interessant