Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Vraag van de week: hoe kun je je dagelijkse kosten omlaag brengen?

dagelijkse-kosten-omlaag-brengen.jpg

Simone (58): “De kosten van ons huishouden stijgen zienderogen: een paar tientjes meer aan energiekosten, twintig euro meer voor de zorgverzekeraar, een paar euro meer per tankbeurt en ga zo maar door. Ik voel me zo langzamerhand behoorlijk machteloos. Is er nog iets wat ik kan doen?”

Annemarie van Gaal: “Alledaagse kosten hebben de neiging om ongemerkt elk jaar ietsje te stijgen. Bij een kleine prijsverhoging van één leverancier haal je nog je schouders op, maar als alle leveranciers jaarlijks een kleine prijsverhoging invoeren, kom je snel in de financiële problemen. 

‘Vergelijk je rijk’-middag

Ik adviseer iedereen een ‘vergelijk je rijk’-middagje in te plannen. Ik vind dat persoonlijk het meest bevredigende middagje van het jaar. Zo’n middagje werkt als volgt: Minimaal een keer per jaar, maar liefst twee keer per jaar, pak je je administratie, mappen met verzekeringspolissen en bankafschriften en zet je al je vaste kosten op een rijtje. Loop kritisch door al je kostenposten en zoek vervolgens voor alle kosten een goedkoper alternatief.

Kijk eens kritisch naar bijvoorbeeld de automatische incasso’s van je donaties. Wil je alle goede doelen nog steunen, ook als je zelf het geld goed kunt gebruiken? Wil je je abonnement op de tv-gids houden? Je kunt alle programma-informatie ook op internet vinden. Je abonnement op de sportschool? Hoe vaak ga je eigenlijk nog? Als je op mij lijkt, ga je misschien te weinig en dan is het goedkoper als je per keer gaat betalen of – nog beter – als je dat abonnement vervangt door een (gratis) work-out in de buitenlucht of wandeling door het park. Veel gezinnen kunnen ook besparen op hun energierekening. Vergelijk de aanbiedingen van andere leveranciers bijvoorbeeld op sites als koopkracht.nl of gaslicht.com.

Kosten besparen

Bestudeer de voorwaarden van je verzekeringen of van het aanvullende pakket van je zorgverzekering. Is het nog nodig om je voor alle aanvullende behandelingen te verzekeren? Vergelijk de kosten van je auto- of woonhuisverzekeringen op sites als independer.nl of verzekeringssite.nl en zoek uit of het goedkoper kan. Verzekeringen met dezelfde voorwaarden kunnen soms honderden euro’s per jaar in prijs verschillen. Je telefoon- en internetabonnement kunnen vast ook goedkoper. Bereken ook wat je op jaarbasis zou besparen als je bijvoorbeeld de auto de deur uit doet en alles met het openbaar vervoer zou doen. Laat besparingen niet liggen.

Zelfs over eenmalige kosten van een notaris of een makelaar kun je onderhandelen en prijsafspraken maken. Zo’n ‘vergelijk je rijk’-middagje kan je zomaar duizend euro per jaar opleveren en dat is best een mooi bedrag om te besparen en een mooie beloning voor zo’n middag.”

Annemarie van Gaal is ondernemer en financieel deskundige. Ze is onder andere bekend van het tv-programma Een dubbeltje op zijn kant.

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-04. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant