Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

In de koelkast of niet: hoe kun je chocolade het beste bewaren?

chocolade-bewaren.jpg

We weten allemaal dat chocolade smelt als het te warm wordt, daarom lijkt het misschien verstandig om het in de koelkast te bewaren. Maar klopt dat wel? Dít is de beste temperatuur én plek om chocolade te bewaren. 

Als je het überhaupt kunt weerstaan om die chocoladereep niet in één keer naar binnen te werken natuurlijk…

Chocolade bewaren 

Hoewel de cacaobonen in chocolade vaak uit tropische warme landen komen, is warmte niet het beste voor de conditie van je reep. Maar ook kou doet chocolade niet veel goeds. Daarom kun je chocolade het beste bewaren op een kamertemperatuur tussen de vijftien en twintig graden. Kies bij voorkeur een droog en donker plekje uit. Zo wordt de chocolade het minst blootgesteld aan temperatuurschommelingen. 

Niet in de koelkast

Bewaar jij je chocolade vaak in de koelkast? Dat kun je beter niet meer doen. Het water in de chocolade kan dan condenseren, waardoor er een wit laagje op de chocolade ontstaat. Dat heet suikerbloem. In dat geval reageert het water op microscopisch niveau op de suiker. Hierdoor kristalliseert dit. Ook kan de chocolade de geuren van ander eten in de koelkast overnemen. 

Lees ook: Om deze reden heb je éxtra veel zin in chocolade bij stress

Niet te warm 

Als de kamertemperatuur iets hoger is dan twintig graden, is dat niet direct een probleem, maar bij een te hoge temperatuur kan de cacao smelten. Als de chocolade vervolgens weer afkoelt kan er vetbloem ontstaan. In dat geval is de cacaoboter gestold en ontstaan er vetkristallen. Ook in dat geval kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan.

Hittegolf

Mocht je tijdens een hittegolf chocolade willen bewaren, dan kun je dit het beste luchtdicht en lichtdicht verpakken. Wikkel de chocolade in aluminiumfolie en stop dit vervolgens in een afsluitbaar bakje of een ziplock. In dat geval kun je het wel in de koelkast bewaren, maar laat de chocolade eerst even op temperatuur komen, voordat je hiervan eet. 

Bron | MaxVandaag, De chocolademeisjes
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant