Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Zo kom je van die vervelende aanslag in je toilet af

aanslag-in-toilet-verwijderen.jpg

Hoe grondig je het toilet ook schoonmaakt, vaak blijft er een vervelend bruin laagje aanslag zitten. Dit wordt ook wel urinesteen genoemd. En hoewel je weet dat de wc na die poetsbeurt echt helemaal schoon is, ziet er toch niet zo fris uit. Daarom leggen we je uit hoe je makkelijk van urinesteen afkomt. 

Met een paar simpele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes en een beetje geduld ben je zo weer van dat bruine laagje in de pot af.

Bruine aanslag in het toilet 

Zo’n onsmakelijk bruin laagje aanslag in je toilet betekent dat je te maken hebt met urinesteen. Dat lijkt een beetje op kalkaanslag, maar urinesteen bevat meerdere minerale zouten, zoals calcium, magnesium, kalium en natrium. Die minerale zouten zitten in ons lichaam. Zoals de naam waarschijnlijk al een beetje doet vermoeden worden die met onze urine afgevoerd. Dit komt in het toilet terecht en kan daarmee op den duur zorgen voor een gele of bruine aanslag in de pot. 

Lees ook: Dit is waarom je ’s nachts een teentje knoflook in het toilet moet leggen

Urinesteen verwijderen

Als die bruine aanslag zich eenmaal in de toiletpot heeft genesteld, lijkt het er vaak met geen mogelijkheid meer uit te komen. Daarom is het belangrijk om de urinesteen tussendoor goed te verwijderen, zodat de aanslag zich niet verder kan opbouwen. Dat kun je natuurlijk doen met speciale urinesteenverwijderaar. Mocht je dat niet in de kast hebben staan, dan zijn er ook nog een paar huis-tuin-en-keukenmiddeltjes:

  • Azijn

Met een beetje schoonmaakazijn kun je de aanslag in het toilet goed wegkrijgen. Het enige probleem is wel dat dit lang moet intrekken, voordat het z’n werk echt goed doet. Het kan namelijk tot wel tien uur duren voor de urinesteen volledig is opgelost en je de boel kunt poetsen. Wil je toch azijn gebruiken? Giet dit dan voor het slapengaan in de pot, zodat je de aanslag de volgende ochtend kunt verwijderen. 

  • Baking soda

Ook met baking soda krijg je de urinesteen makkelijk weer weg. Je kunt het beste een (koffie)kopje baking soda in het toilet strooien en hier daarna een kopje azijn aan toevoegen. Dit gaat bruisen. Laat het mengsel 10-15 minuten intrekken en schrob daarna met je toiletborstel de aanslag weg.

  • Cola  

Als laatst kun je ook cola voor dit klusje gebruiken. Je zou het qua smaak misschien niet meteen zeggen, maar cola is net zo zuur als azijn of citroen. Dit in combinatie met de milde koolzuur en fosforzuur maakt het een goed schoonmaakmiddel om de aanslag onder handen te nemen. Giet een glas met zo’n 350 – 450 ml cola over de aanslag. Laat dit minimaal een uur intrekken (langer is nog beter). Daarna kun je de wc doortrekken en zullen de urinesteenresten wegspoelen. Je kunt de vlekken voor het doorspoelen ook nog wegpoetsen met een toiletborstel voor een nog beter resultaat. 

Bron | Roomed, RTL Nieuws, Schoonmaaktips
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant