Tips & Tricks

Zo kun je broccoli het beste bewaren

broccoli-bewaren-van-rauw-tot-gekookt-dit-zijn-de-beste-manieren.jpg

Broccoli is een bron van vitamines, rijk aan kalium en calcium en ontzettend goed voor je hersenen. Alleen al daarom zou je deze groene vriend wat vaker mogen eten. Maar hoe kun je broccoli nou het beste bewaren? 

Van de stronk tot de roosjes, zo haal je het maximale uit je broccoli. 

Rauwe broccoli bewaren 

Hoe lang je broccoli precies kunt bewaren, hangt af van de staat waarin ‘ie is. Zo kun je rauwe broccoli drie tot vijf dagen in de koelkast bewaren. Als je de groene groente in je koelkast wil bewaren dan kun je dit het beste nog in de verpakking laten of anders in een open plastic tas of papieren zak. Je kunt de roosjes ook nog vochtig maken en losjes inwikkelen met keukenpapier voor je ze in de koelkast stopt, om ze vers te houden. Op de fruitschaal of een andere droge en koele plek is dit zo’n één à twee dagen. Maar in de vriezer kun je broccoli tot wel een jaar bewaren. Wanneer je broccoli wil invriezen kun je ‘m ook eerst even blancheren, om ‘m extra goed te houden. Ook hier is het weer verstandig om een plastic diepvrieszak te gebruiken die goed is afgesloten.

Een boeketje broccoli

Heb je broccoli gekocht, maar ga je er voorlopig nog niks mee maken? Dan kun je de broccoli ook als een soort boeketje bewaren. Zet de broccoli recht op in een schaal met ongeveer een centimeter water. De stronk staat in het water, maar de roosjes moeten buiten de schaal blijven. Net als bij een bos bloemen. Als je de broccoli op deze manier in de koelkast zet kun je ‘m vijf tot zeven dagen bewaren.

Gekookte broccoli bewaren

Heb je de broccoli gekookt, maar nog wat over? Dan kun je dit tot twee dagen in de koelkast bewaren of tot drie maanden lang invriezen. Daarbij geldt wel de tip om je broccoli of maaltijd eerst goed te laten afkoelen, maar niet langer dan twee uur buiten de koelkast te laten staan. En zorg dat je een goed afgesloten bakje hebt om je kliekjes in te bewaren.

Voorgesneden broccoli

Heb je geen zin om te hannesen met het snijden van je broccoli? Dan bestaat er gelukkig ook zoiets als voorgesneden broccoli. Erg handig, al moet je deze soort broccoli wel op de dag van aankoop al opeten. Bewaren wordt in dit geval afgeraden. 

Lees ook: 5 redenen om vaker broccoli te eten

Over de datum 

Daarnaast blijft het natuurlijk altijd een kwestie van goed kijken, ruiken en eventueel proeven om erachter te komen of je broccoli nog eetbaar is. Als je schimmel ziet, dan is het natuurlijk gelijk duidelijk en kun je de groente beter weggooien. Ook wanneer de broccoli slap is of een zurige geur heeft, kun je beter een nieuwe kopen. 

Bron | het Voedingscentrum, Bewaarwijzer, HelloFresh
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant