Tips & Tricks

Zo voorkom je een branderig gevoel in je ogen na het snijden van hete peper

branderige-ogen-door-hete-peper-snijden-zo-voorkom-je-dat.jpg

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je hebt een lekker pittig recept gemaakt met de nodige rode pepers. Na het snijden was je netjes je handen en later op de avond voel je ineens iets kriebelen in je oog. Je begint te wrijven en al snel voelt het alsof je oog in vuur en vlam staat.

Gelukkig is dat voortaan verleden tijd. Met deze trucjes voorkom je dat branderige gevoel in je ogen na het snijden van hete peper. En goed nieuws: de meeste van deze middeltjes heb je waarschijnlijk al in je keuken staan.

Branderige ogen na het snijden van hete peper

Een hete peper snijden zonder er branderige ogen aan over te houden? Dat kan met dit simpele trucje. Het enige wat je nodig hebt is een beetje olie. Een beetje neutrale of plantaardige olie op je handen zorgt ervoor dat de stoffen in de hete peper tijdens het snijden niet in je handen kunnen trekken. Was je handen na het snijwerk goed af, het liefst met afwasmiddel in plaats van zeep, en je kunt zonder prik- of brandgevaar weer in je ogen wrijven. 

Handen wassen met volle melk 

Is het kwaad al geschied en ben je zonder olie op je handen begonnen de hete peper te snijden? Geen paniek. Net als bij te pittig eten, is ook voor je handen volle melk of een beetje yoghurt de redder in nood. Wrijf wat van deze zuivelproducten over je handen om de pit weg te krijgen. Hete peper lost namelijk beter op in olie of vet dan in water. 

Lees ook: Wetenschap beweert: pittige saus is goed voor je gezondheid

Gebruik alcohol 

Een andere oplossing tegen de hete stof in pepers is alcohol. Een scheutje pure alcohol of drank met een hoog alcoholpercentage over je handen en de pittige werking van de peper is van je handen verdwenen. Was je handen nog wel goed na, want pure alcohol in je ogen krijgen is waarschijnlijk ook niet een heel prettig gevoel. 

Citroensap

Een laatste tip komt van bekende chefkok Gordon Ramsay. Na het snijden van een hete peper kun je volgens hem je handen het beste wassen met een beetje citroensap. Het zuur uit de vrucht neutraliseert de brandende stoffen. Daarna natuurlijk nog even goed afspoelen met zeep en water, en je kunt weer veilig in je ogen wrijven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | 24Kitchen, Culy, Gordon Ramsay
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant