Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Bordspel weer van zolder? Zo maak je ‘m goed schoon

bordspel-schoonmaken.jpg

Haal je zo rond de feestdagen je favoriete bordspel weer van zolder? Grote kans dat er dan meer nodig is dan alleen een beetje afstoffen. Na een tijdje stof vangen, kan een bordspel een beetje muf gaan ruiken. En misschien zitten zelfs de vlekken van de gemorste snacks en drankjes van de vorige spelavond er nog op. Kortom: hoogste tijd voor het schoonmaken van je bordspel. En dat doe je het beste met deze tips. 

Van poetsen tot opbergen: zo blijft je bordspel het langst fris. 

Het bordspel schoonmaken 

Een bordspel is vaak gemaakt van karton, dus wees voorzichtig met water. Voor vlekken en om de muffe geur te verdrijven kun je je bordspel het best schoonmaken met een beetje water en azijn. Dip een theedoek in dit mengsel en dep vervolgens voorzichtig over het bord. Probeer het eerst op een hoekje van het bordspel om te kijken of het materiaal hier goed op reageert en wacht tot het helemaal opgedroogd is om zeker te weten dat je spel hier tegen kan. Vervolgens kun je met de rest van het bord aan de slag. Boen niet te hard, anders kun je het bordspel beschadigen. Om je spel weer fris te laten ruiken kun je het best een schoonmaakazijn met citroengeur gebruiken. 

Losse spelonderdelen reinigen

Een bordspel bestaat naast het spelbord vaak ook uit losse spelonderdelen zoals pionnen of kaarten. Je kunt kaarten en houten spelonderdelen het best op dezelfde manier als het bord schoonmaken, dus met een theedoek met water en azijn. Heb je plastic spelonderdelen? Die kun je het best wassen met water en zeep. Droog alle losse onderdelen af met een handdoek of laat ze op een donkere, koele plek aan de lucht drogen. Vermijd direct zonlicht, anders kunnen de onderdelen verkleuren. 

Lees ook:
Waarom we Monopoly verkeerd blijken te spelen

Spel opbergen

Zit de spelavond er weer op en mag het spel weer naar boven? Berg je bordspel dan goed op. Bewaar de losse spelonderdelen in plastic zakjes en berg kaarten goed op. Je kunt hier ook speciale hoesbeschermers voor aanschaffen om je spel zo lang mogelijk mooi te houden. Om de muffe geur in de doos te voorkomen kun je hier een geurzakje in leggen. Op deze manier hoef je de volgende keer alleen het stof even van de deksel te blazen en kun je meteen spelen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Catsanddice
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant