Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Moet je een blikje met een deuk erin weggooien?

blikje-met-deuk-weggooien.jpg

Heb je in de supermarkt het laatste blikje groente uit het schap weten te bemachtigen, maar zit er een behoorlijke buts in? Of heb je ‘m thuis hard laten vallen? Dan vraag je je misschien af: moet je dat blikje met een flinke deuk erin weggooien of mag je dit nog gebruiken? 

En wat kan er gebeuren als je de inhoud van een gedeukt blikje toch opeet? 

Een blikje met een deuk: weggooien of niet?

Als er een klein deukje in een blikje met groente, fruit, peulvruchten of bonen zit, dan kan dat volgens het Voedingscentrum geen kwaad. Maar als er een grote deuk in je blikje zit, dan kun je ‘m het beste echt weggooien. In de binnenkant van een blik zit tegenwoordig een kunststof laagje dat de inhoud beschermt tegen het tin waarvan het blik is gemaakt. Bij een kleine buts blijft die beschermlaag nog heel, maar bij een flinke deuk kan die laag kapotgaan. Hierdoor kan het tin bij de inhoud terecht komen.

Heb je het blikje met een flinke deuk erin toch gebruikt? Dan is er nog niet direct reden voor paniek. Volgens het Voedingscentrum is tin namelijk niet giftig. Een hoge dosis kan de maag wel irriteren. 

Voedselvergiftiging

Je kunt door een beschadigd blikje niet alleen tin binnenkrijgen, maar de kans op een voedselvergiftiging is hierdoor ook groter. Dat komt omdat er zo zuurstof en ziektekiemen bij het voedsel kunnen komen, waardoor de inhoud sneller bederft.

Lees ook: Groenten vers, uit blik of de vriezer: wat is het gezondst?

Weg ermee

Twijfel je of je een blikje moet weggooien? Controleer ‘m dan op de onderstaande punten. 

  • Er zit een deuk op de naad of rand van het blik
  • Het blik staat uitzonderlijk bol
  • De binnenbekleding van het blik is beschadigd
  • Er zit roest op het blik dat je niet weg kunt vegen 
  • De inhoud ziet er raar uit (ondanks de houdbaarheidsdatum)
  • De inhoud ruikt vreemd (ondanks de houdbaarheidsdatum)

Voldoet je blikje aan één of meerdere van deze punten? Gooi ‘m dan weg. 

Geen blikjes in de koelkast

Heb je nog een deel van de inhoud van een geopend blikje over dat je graag wil bewaren? Dan adviseert de Consumentenbond om dit niet met blik en al in de koelkast te zetten. Het metaal van het geopende blikje kan namelijk reageren op zuurstof, waardoor de inhoud sneller kan worden aangetast en kan bederven. Je kunt een restje daarom het beste in een afsluitbaar bakje bewaren. 

Bron | Radar, Voedingscentrum, Consumentenbond
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant