Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Last van bladluis op je plant? Gebruik een ui

bladluis-bestrijden-gebruik-dit-ingredient-uit-de-keuken.jpg

Net als je planten goed beginnen te groeien, slaat de ‘grote’ boosdoener toe: bladluis. Hoewel het minuscule beestjes zijn kunnen ze toch flinke schade aanrichten en alle voedingsstoffen uit je planten zuigen. Maar gelukkig is bladluis ook te bestrijden, namelijk met een ui. 

En mocht dat niet werken, dan kun je ook een van de andere tips gebruiken. 

Bladluis bestrijden met ui

Bladluizen zijn dol op groen, maar toch zijn er een aantal plantjes die ze liever overslaan. Ze houden namelijk absoluut niet van sterk geurende planten. Vandaar dat je bladluis goed kunt bestrijden met ui. Heeft je plant last van bladluizen? Steek dan een stuk ui in de potgrond. Vind je dat iets te heftig? Dan kun je ook een paar uien een aantal uur laten weken in water. Spuit dit water vervolgens op de planten met bladluis, en de beestjes zullen snel verdwijnen. Dit werkt overigens ook met knoflook, hiervoor kun je een paar gesneden knoflookteentjes in water laten weken of er een paar in de potgrond van je plant zetten. Mocht je het wat te heftig vinden om al je kamerplanten naar knoflook en ui te laten ruiken, dan schijnt het dat lavendel en salie ook sterk genoeg geuren om de bladluizen te verjagen. 

Lees ook: Dít is waarom je kamerplant gele blaadjes krijgt (en dit kun je eraan doen)

Groene zeep

Een ander middeltje om bladluis te bestrijden – dat ook iets frisser ruikt dan een ui – is groene zeep. Hiervoor meng je een eetlepel groene zeep met een liter water. Spuit dit op de bladeren van je plant en de bladluis zal weer wegvluchten. Het helpt zelfs om zonder groene zeep je planten af te spoelen met ijskoud water. Ook daar zijn bladluizen namelijk geen fan van. Dit kun je doen met een gieter, maar je kunt je kamerplanten ook even onder de douche afspoelen. 

Natuurlijke vijanden

Wil je het bestrijden van bladluis liever aan de natuur over laten? Dan kun je dit een handje helpen door lieveheersbeestjes, oorwormen en gaasvliegen in huis te lokken. Deze zijn namelijk dol op bladluizen. Bij het tuincentrum kun je speciale lokdoosjes voor lieveheersbeestjes en de larven van gaasvliegen kopen. Oorwormen kun je lokken door een bloempot te vullen met een paar vochtige oude kranten; na één nachtje heb je vaak al een paar beestjes te pakken. Mocht je toch aan de slag willen met zwaarder geschut, wat niet schadelijk is voor het milieu, dan kun je het beste biologische insecticide of brandnetelgier bij het tuincentrum halen. 

Bron | Roomed, Huistuinliefde
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant