Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Déze alledaagse dingen kun je beter niet te lang bewaren

deze-alledaagse-dingen-kun-je-beter-niet-te-lang-bewaren.jpg

Opruimen en schoonmaken kan je een heerlijk voldaan gevoel geven. Daarnaast doet het ook veel goeds voor je gezondheid om af en toe bepaalde spullen de deur uit te doen. Déze zeven alledaagse dingen kun je beter niet te lang bewaren, omdat het slecht is voor je gezondheid als je ze te lang blijft gebruiken.

Heb jij onderstaande dingen nog in huis? Dan is het misschien tijd om te vervangen!

Zonnebrandcrème niet te lang bewaren

De houdbaarheidsdatum op zonnebrandcrème moet je serieus nemen. De werkbare bestanddelen in de crème zelf werken namelijk minder als de datum is verstreken. Ook als de fles al open is geweest, kun je het niet voor lange tijd bewaren. Smeren met een oud middel beschermt je huid daardoor niet voldoende. Dit kan snelle huidveroudering en huidkanker tot gevolg hebben. Koop dus elk jaar een nieuwe fles zonnebrandcrème.

Keukenspons

De keukenspons is misschien wel één van de meest vieze dingen die we in huis hebben en vaak ook nog veel te lang bewaren. Deze sponsjes kunnen gevaarlijke microben bevatten als ze in aanraking zijn geweest met rauw vlees. Een vaatdoekje kun je makkelijker wassen, waardoor dit een schonere keuze is voor de keuken. Vervang het keukensponsje dus wat vaker.

Plastic snijplank

De plastic snijplank is een paradijs voor bacteriën. Ze kunnen namelijk gemakkelijk in gleuven groeien en zijn moeilijk te verwijderen tijdens de vaat. Houten planken daarentegen zijn van nature antibacterieel, dus vervang je plastic snijplank door een houten exemplaar. Zo verklein je de kans op een voedselvergiftiging.

Oude make-up

Make-up die al wat langer open is, zoals mascara en lipgloss, kunnen veel bacteriën bevatten. Deze producten te lang gebruiken kan dus leiden tot infecties. Let daarom op dat je geen oude make-up gebruikt en gooi je mascara ongeveer drie maanden na opening weg en je lipgloss na ongeveer zes maanden.

Lees ook: Déze 8 dingen maak je waarschijnlijk te vaak schoon

Restjes in de koelkast

Soms hebben we geen idee hoe lang de kaas al in de koelkast ligt of hoe lang de pot pesto al geopend is. Zelfs in de koelkast groeien bacteriën supersnel, dus neem het zeker voor het onzekere. Laat flessen en potten niet lang na openen staan en ga eens per week door de inhoud van je koelkast heen.

Oude plastic bakjes

Standaard hebben wij oude plastic bakjes in de kast staan om eten wat over is in te bewaren. Oude bakjes met doorzichtig plastic waar een stempel met een ‘7’ of ‘pc’ op staan, kun je beter weggooien. Deze bevatten mogelijk BPA wat gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. In de nieuwe plastic bakjes is dit niet het geval.

Tandenborstel

Een tandenborstel kan snel slijten. Let er op dat als de haren uit elkaar beginnen te staan, het tijd is om de tandenborstel weg te gooien en te vervangen. Een versleten tandenborstel maakt je tanden minder goed schoon, wat niet goed is voor je gebit. Je kunt ongeveer drie maanden met een tandenborstel doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Tipsenweetjes.nl
Beeld | iStock

Ook interessant