Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Beslagen autoruiten? 6 tips om er snel van af te komen

beslagen-autoruiten-6-tips-om-er-snel-van-af-te-komen.jpg

Nu het buiten kouder en vochtiger wordt, heb je bij het opstarten van de auto al snel last van beslagen ramen. Daarmee kun je natuurlijk niet veilig de weg op, dus hoe kom je zo snel mogelijk van die beslagen autoruiten af?

We geven je zes tips.

Beslagen autoruiten

Als het buiten koud en nat is, beslaan je ruiten sneller. Koude lucht slaat namelijk minder vocht op dan warme lucht. Vooral ’s nachts condenseert de vochtigheid die via kleding en schoenen in de auto komt op koude ruiten. Gelukkig kun je hier makkelijk iets aan doen.

1. Verwijder vuil uit afvoerkanalen

De afvoerkanalen van je auto – tussen de voorruit en de motorkop of aan de achterkant van de auto – kunnen verstopt raken met vuil en bladeren. Als het regenwater dan niet weg kan lopen, bestaat de kans dat het in je auto terechtkomt. Zorg dus dat je de afvoerkanalen schoon houdt.

2. Laat vocht eruit

Zorg ervoor dat je de ventilatie niet op recirculatiestand hebt staan, maar dat de ventilatiekanalen open staan. Anders wordt je auto niet ontlucht. Zet ook je verwarming aan, want warme lucht neemt meer vocht op dan koude lucht. Het helpt ook om tussendoor de ramen open te doen om de vochtige lucht naar buiten te laten.

3. Zet de airco aan

Sommige mensen gebruiken airco alleen om af te koelen in de zomer, maar in de winter is het ook hartstikke handig. Airco haalt vocht uit de lucht op een effectievere manier dan de verwarming. Sowieso is het goed om de airco niet alleen in de zomer aan te zetten. Als je ‘m regelmatig gebruikt, voorkom je vieze luchtjes en ophoping van bacteriën.

4. Houd de auto droog

Heb je een flinke regenbui gehad? Leg je natte jas dan in de kofferbak, zodat de bekleding van je stoel het vocht niet opneemt. Als je een parkeerplaats of garage hebt waar het droog is, zet het raam dan daarna open voor wat ventilatie.

Lees ook:
Dít is de boete voor rijden met een bevroren of beslagen autoruit 

5. Gebruik een ontvochtiger

Je kunt speciale vochtabsorberende producten – zoals een vochtvreter of speciale kussens – kopen om de vochtige binnenlucht te drogen. Kattengrit in een oude sok zou ook kunnen helpen.

6. Shampoo tegen de voorruit

Om dampaanslag te voorkomen, kun je aan de binnenkant van de ruit een beetje schoonmaakmiddel of shampoo wrijven. Maar niet te veel, want dan vertroebelt je zicht op de weg natuurlijk ook.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant