Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Autorijden tijdens de storm en regen? Hier moet je op letten

autorijden-tijdens-de-storm-en-regen-hier-moet-je-op-letten.jpg

In de storm en regen autorijden kan best gevaarlijk zijn, toch is het soms niet te vermijden. Daarom delen we een aantal handige tips om zo veilig mogelijk de wegen te trotseren bij noodweer. 

Door weer en wind op de weg? Zo voorkom je ongelukken.

Autorijden in storm en regen: wees alert

Een eerste tip die misschien een beetje voor de hand ligt, is om extra alert te zijn op de weg. Niet alleen jij hebt het in een storm en of bij regen misschien moelijker met autorijden, ook je medeweggebruikers zijn minder voorspelbaar. Zeker fietsers en motorijders zijn vatbaar voor de wind, waardoor ze bij zware windstoten van de weg kunnen afwijken. Let dus extra goed op het verkeer om je heen, zodat je op tijd kunt ingrijpen. 

Stuur vasthouden

Zeker bij een storm met zware windstoten is het verstandig om je stuur met twee handen goed vast te houden. Zo heb je meer grip en kun je beter reageren op de kracht van de wind en de zuigende werking van vrachtauto’s op de weg. Let wel op dat je niet krampachtig achter het stuur zit. Vermijd daarnaast het liefst bruggen, grote open vlaktes en dijken, omdat daar de wind vrij spel heeft. 

Let op je snelheid

Tijdens het autorijden in storm of regen is het verstandig om wat minder snel te rijden dan je gewend bent. Zeker als je een hoge auto, bijvoorbeeld een busje of caravan hebt kun je je snelheid het best nog meer aanpassen. Hierdoor kun je beter reageren op onverwachte gevaren zoals hevige windstoten of een weggebruiker die ineens uitwijkt. Ook kun je het beste meer afstand houden dan normaal, om ongelukken te voorkomen.

Rijden in een regenbui

Heb je tijdens het autorijden niet alleen te maken met een storm, maar komt er ook een bak regen uit de lucht? Ook dan gelden bovenstaande tips om op je snelheid en afstand te letten. Zorg daarnaast dat je verlichting aanstaat. Barst het echt goed los? Dan is het veiliger om even op een parkeerplaats te schuilen. Soms is het zicht in een stortbui namelijk minder dan 50 meter en dan is rijden écht gevaarlijk.

Lees ook: Dít zijn de meest gebruikte medicijnen die je rijvaardigheid beïnvloeden

Water op de weg

Is de grootste plensbui voorbij en wil je de weg weer op? Dan staat de volgende uitdaging voor de deur: er zijn overal plassen water op de weg. Deze kunnen gevaarlijk zijn omdat er tussen de autobanden en de weg een laagje water ontstaat, waardoor de auto voor korte tijd onbestuurbaar is. Hierdoor kan je auto wegglijden. In dit geval kun je je voet het beste rustig van het gaspedaal afhalen en even niet sturen, totdat je merkt dat je weer grip hebt. 

Langere remafstand

Houd daarnaast ook rekening met een langere remafstand. Wanneer het nat is op de weg kan deze afstand namelijk verdubbelen. Neem je een bocht? Rem ook dan iets eerder af dan je normaal zou doen. 

Veilig parkeren

Heb je de auto door de storm en regen veilig thuisgekregen? Let dan goed op waar je parkeert. Probeer een plek onder een boom te vermijden, aangezien vallende takken of een hele boom je auto natuurlijk flink om zeep kunnen helpen. En schade bij noodweer? Dat is niet altijd verzekerd. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | ANWB, Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Margriet 35 ligt in de winkel! Met deze week: een vakantiegevoel in eigen tuin creëren, zwierige zomerrokken inspiratie, een interview met Marion Bloem en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant