Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Auto parkeren in de vrieskou? Op déze 7 dingen moet je letten

woman-drawing-heart-shape-on-snow-covered-windscreen.jpg

Het is je vast niet ontgaan: het is koud buiten. En niet zo’n beetje ook. Niet iedereen heeft zijn of haar auto in een overdekte parkeergarage staan en dús zijn er nu genoeg mensen die hun auto buiten op straat of op de oprit parkeren. Maar waar moet je op letten als je je auto buiten in de vrieskou laat staan? Wij vertellen het je.

We geven toe dan zo’n wegslippende auto er soms best grappig uitziet, maar het is zeker geen pretje als je er zelf inzit.

1. Zet de ruitenwissers omhoog

Misschien een gek gezicht, maar om te voorkomen dat je ruitenwissers vastvriezen aan je voorruit, is het slim om deze omhoog te zetten als jij je auto parkeert bij temperaturen onder het nulpunt. Ben je dit toch per ongeluk vergeten en zitten ze onder een ijslaag? Pak dan een plastic zakje met warm water en leg dat op de ruitenwissers. Even geduld tot ze zijn ontdooid en je hebt weer zicht door je voorruit. Zorg ook dat je ruiten ontvet en schoon zijn. Dan beslaan ze minder snel. En over goed zicht gesproken: zorg dat je voorruit niet beslagen is en zet de blower alvast aan.

2. Zorg dat je niet wegglijdt

Een inkoppertje, maar absoluut van belang: winterbanden. Deze dagen van vorst en sneeuw bewijst maar dat je niet voor niks hebt geïnvesteerd in dure winterbanden. Winterbanden zorgen voor meer grip op het wegdek en zijn dus een stuk veiliger dan normale banden. Je auto glijdt minder snel weg tijdens het inparkeren en de winterbanden zorgen ervoor dat je remweg niet onveilig lang is.

3. Parkeer dichtbij een muur

Let er met vrieskou ook op waar en hoe jij je auto parkeert. Door deze zo dicht mogelijk bij een muur te parkeren, wordt de kans op een bevroren voorruit door de stralingswarmte verkleind. Wist je dat het slim is om je auto nu onder een boom of in een smalle steeg te parkeren? Zo bevriezen de ruiten minder snel en dat scheelt weer krabben. Houd er ook rekening mee dat je bij een bewolkte lucht meestal niet hoeft te krabben en bij een heldere sterrenhemel wel.

Lees ook:
Mag je hond sneeuw eten? En nog 9 dingen die je wilt weten over een sneeuwwandeling met je hond

4. Parkeer in de eerste versnelling

Parkeer je auto niet op de handrem als het vriest, maar in de eerste versnelling. Zo voorkom je dat de handrem vastvriest en je de volgende ochtend niet kunt wegrijden. Heb je nou toch de handrem gebruikt? Laat de auto dan een kwartier stationair draaien zodat de vastgevroren handremkabel weer ontdooit. Ook verstandig; voeg in de wintermaanden antivries toe aan de koel- en ruitensproeiervloeistof in je auto om te voorkomen dat deze bevriezen.

5. Download een parkeer-app

In deze barre winterkou en wind heb je natuurlijk geen zin om naar een parkeerautomaat te lopen, te wachten op je parkeerticket en vervolgens weer verkleumd de kou te trotseren om dat ticket onder de voorruit te leggen. Zorg daarom dat je een parkeer-app gedownload hebt, bijvoorbeeld Parkmobile. Daarmee kun je vanuit je droge en warme auto je parkeeractie starten én beëindigen. Soms kun je ook via een sms’je een parkeerkaartje kopen.

6. Zorg voor startkabels

Tijdens de koude wintermaanden heeft de accu van je auto nog maar 65 procent capaciteit en bij -18 graden slechts veertig procent. Zorg dus in ieder geval dat je verlichting en radio uitstaan als jij je auto parkeert, zodat je accu niet leegloopt. Wees goed voorbereid voor het geval de auto toch niet meer wil starten na enige tijd geparkeerd te hebben gestaan door startkabels in je auto te leggen; even de buurman lief aankijken of hij je wil helpen en jij alsnog op pad kunt.

7. Doe rustig aan

Tot slot, als je wegrijdt van de parkeerplaats en het is glad, trek dan heel rustig op; laat je koppeling langzaam opkomen en geef geleidelijk gas. Probeer vooral niet te abrupt te remmen of aan je stuur te trekken, maar verricht alle handelingen rustig en gecontroleerd in de eerste versnelling. In alle gevallen: rij voorzichtig!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Parkmobile
Beeld | Getty

Ook interessant