Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Even rust: zó stel je apparaatvrije tijd in op je smartphone

even-rust-zo-stel-je-apparaatvrije-tijd-in-op-je-smartphone.jpg

Met de smartphone binnen handbereik zijn de meesten van ons de hele dag door online. Van het moment dat we wakker worden tot het moment dat we weer in bed neerploffen. Kun je wel wat rust gebruiken, maar houd je je smartphone wel liever in de buurt voor noodgevallen? Stel dan apparaatvrije tijd in.

De hele dag door online zijn kan hartstikke handig zijn, maar ook uitputtend. Een rustig moment kan zomaar weer onderbroken worden door een bericht dat binnenkomt via WhatsApp of de (onbewuste) gewoonte om door social media te scrollen. Het is inmiddels lang en breed bewezen dat je vlak voor het slapengaan beter niet meer op je smartphone kunt kijken. Als je dat toch lastig vindt, is apparaatvrije tijd de oplossing. Hiervoor stel je twee tijdstippen in, bijvoorbeeld 22.00 en 08.00 uur, en tussen die uren ontvang je geen meldingen.

Even rust

Het voordeel is dat je hierdoor rustig naar bed kunt gaan ’s avonds en niet wakker wordt met allerlei gemiste meldingen op je smartphone. Eerst zélf wakker worden, dan pas je smartphone wakker maken. Je bent tussen die uren overigens wel gewoon bereikbaar voor telefoonoproepen. En als er apps zijn die je wel altijd wilt kunnen gebruiken, kun je deze gewoon instellen. Verder worden alle meldingen binnen jouw apparaatvrije tijd stil gehouden en zijn je apps ‘bevroren’. Klik je toch op WhatsApp of Instagram? Dan word je er vriendelijk aan herinnerd dat jouw ingestelde apparaatvrije tijd van kracht is.

Lees ook:
Bewezen: smartphone aan tafel maakt je ongelukkig

Apparaatvrije tijd instellen

Hoe je het instelt? We leggen het je uit:

Apparaatvrije tijd instellen op een iPhone

Ga op je iPhone naar instellingen. Scroll naar beneden en klik op ‘schermtijd’. Hier zie je allereerst hoeveel tijd jij gemiddeld per dag op je smartphone doorbrengt (kan confronterend zijn) en eronder vind je het kopje ‘apparaatvrije tijd’. Hier stel je de uren in die jij zonder smartphone wilt doorbrengen. Je kunt voor elke dag dezelfde tijden instellen, maar je kunt het ook per dag anders doen.

App-limieten

Ook handig (en eveneens confronterend) zijn de app-limieten die je kunt instellen (ook te vinden onder de optie ‘apparaatvrije tijd’). Hier kun je per app instellen hoeveel tijd je er maximaal op door wilt brengen. Verlies je de tijd uit het oog als je door Facebook of Instagram scrollt? Zet hier dan een limiet op van bijvoorbeeld 30 minuten, en je krijgt automatisch een melding als je die limiet hebt bereikt. Op dat moment ‘bevriest’ de app – maar als je écht nog niet kunt stoppen, kun je ervoor kiezen om er 1 of 15 minuten aan vast te plakken, óf de limiet voor de rest van de dag te negeren. Niet echt de bedoeling natuurlijk, maar de keuze is op dat moment aan jou.

Apparaatvrije tijd instellen op een Android-apparaat

Als je een Android-telefoon hebt, kun je je apparaatvrije tijd op een andere manier instellen. Je stelt namelijk het aantal uren in dat je van jezelf op je smartphone mag kijken. Dit doe je bij ‘scherm-tijdbeheer’. Ga naar ‘digitale balans’ en vink ‘scherm-tijdbeheer’ aan. Klik op ‘schermtijd’ en pas je dagelijkse schermtijd aan naar het gewenste aantal uren.

Ook op een Android-telefoon kun je apps laten ‘bevriezen’ bij de optie ‘app-limieten’. Klik op de app en stel een tijdslimiet in. Je kunt er hier ook voor kiezen om een app juist altijd toegang te geven.

Apps

Kun je deze opties (nog) niet vinden op je smartphone? Zorg dan dat je de laatste versie van het besturingssysteem op je smartphone hebt gedownload. Als dit niet lukt, kun je in de App Store of Google Play-store ook apps downloaden die je dezelfde functies bieden. Kom maar door met die rustige uurtjes!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Beeld | Getty Images

Margriet 04 M04

Margriet 04 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: genieten van de winter met warme wintermode, de beste plekken om vogels te spotten, reset je gezondheid, nieuwe man: nieuwe seks en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant