Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Is je bakpoeder op? Dít zijn dan goede alternatieven

bakpoeder-alternatieven.jpg

Alle ingrediënten voor een taart in huis gehaald, maar ben je de bakpoeder vergeten? Geen paniek. Je kunt gelukkig ook nog met een hele hoop andere ingrediënten uit de keuken aan de slag. Dít zijn de beste alternatieven voor bakpoeder. 

En zó kun je bakpoeder zelf maken. 

Zelf bakpoeder maken

Een klein beetje bakpoeder doet vaak al wonderen voor je baksels. Het kan dus behoorlijk roet in het eten gooien als je bakpoeder op blijkt te zijn. Maar niet getreurd, je kunt namelijk bakpoeder ook zelf maken. Daarvoor heb je bicarbonaat en wijnsteen nodig. Houd voor elke theelepel bakpoeder die je in een recept zou moeten gebruiken de verhouding van ¼ theelepel bicarbonaat en ½ theelepel wijnsteen aan. Dit geeft datzelfde rijzende effect als bakpoeder. 

We snappen ook dat de kans dat je geen bakpoeder in huis hebt, maar toevallig wel wijnstijn en bicarbonaat erg klein is, dus gelukkig zijn er ook een paar alternatieven producten.

Alternatieven voor bakpoeder 

Het rijzende effect in bakpoeder komt door de combinatie van baking soda en een zuur. Bij elk alternatief is het dus belangrijk om deze twee ingrediënten te mixen. Vooral alle onderstaande alternatieven heb je daarom wel baking soda nodig. Houd daarbij 2 delen van het zure alternatief en 1 deel baking soda aan. 

Citroensap

Als je aan zuur denkt, dan denk je waarschijnlijk al snel aan citroen. Citroensap is dan ook een heel goed zuur ingrediënt om je baking soda mee te mengen tot een bakpoeder.

Azijn 

Ook azijn is zuur genoeg om samen met baking soda een rijzend effect te creëren. Vooral witte azijn en appelciderazijn zijn hier het meest geschikt voor, omdat deze de meest neutrale smaak hebben. 

Yoghurt en karnemelk 

Zowel yoghurt als karnemelk zijn gefermenteerde zuivelproducten en bevatten daardoor melkzuren. Door dit te mengen met baking soda zal je baksel ook rijzen. 

Melasse 

Melasse is een stroopachtig middel, waarbij je misschien eerder aan zoetigheid denkt. Toch is deze stroop ook zuur genoeg om samen met baking soda het effect van bakpoeder na te bootsen. 

Lees ook: Zin om te bakken, maar niets in huis? Deze ingrediënten zijn makkelijk te vervangen

Geen baking soda of zuur

Heb je geen zure ingrediënten en/of baking soda in huis? Gebruik dan zelfrijzend bakmeel als alternatief voor bakpoeder. Vervang in een recept de bloem voor zelfrijzend bakmeel en laat het zout achterwege. Als je ook dat niet in huis hebt, dan kun je ook nog eieren gebruiken. Opgeklopte eiwitten zorgen namelijk voor een luchtige structuur, waardoor je toch dat rijzende effect krijgt. Hiervoor moet een vierde van je beslag uit eiwitten bestaan en is het belangrijk dat je deze heel stevig opklopt. 

Bron | Libelle.be, Kookfans, Women’s Health
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant