Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Last van aanslag op je glazen? Dit is waarom rijst en azijn moet gebruiken

aanslag-op-glazen-verwijderen.jpg

Harstikke handig die vaatwasser, maar een klein nadeel is dat je glazen er vaak met een witte of doffe aanslag uitkomen die je met geen mogelijkheid lijkt te kunnen verwijderen. Maar niet getreurd: met slechts twee simpele ingrediënten uit je keukenkastje ben je er binnen een mum van tijd weer van af. 

Deze tip is ook heel handig voor glazen voorwerpen zoals waterkannen of vazen, waarbij je moeilijk bij het vuil kunt komen. 

Aanslag op je glazen verwijderen 

Als je glazen wel een grondige wasbeurt kunnen gebruiken, je bloemenvaas hardnekkige vlekken heeft of als je doffe of witte aanslag door de vaatwasser wil verwijderen, hebben we dé truc voor je. Het enige wat je nodig hebt zijn de volgende ingrediënten:

  • Water
  • +/- 200 gram ongekookte, droge rijst 
  • 1 theelepel witte azijn 
  • 2-4 druppels afwasmiddel 

Aan de slag 

Giet de rijst, de witte azijn en een paar druppels afwasmiddel in je glas of ander glazen voorwerp. Vul dit aan met warm water tot het glazen voorwerp voor tweederde vol zit. Plaats je hand over het glas (of dek ‘m stevig af met een deksel) en schud de boel flink door elkaar. Hierdoor scrubt de droge rijst het hardnekkige vuil los, terwijl de azijn de (kalk)aanslag verwijdert. Leeg het glas, spoel het na en herhaal het proces eventueel opnieuw totdat al het vuil en de aanslag helemaal weg is.

Doordat de rijst wel klein is, maar niet een hele schurende structuur heeft is de kans heel klein dat je krassen zult maken op je glazen. Je kunt ook eerst alleen de droge rijst door het glas schudden en daarna pas de vloeibare producten toevoegen, om heel hardnekkig vuil extra goed weg te scrubben. 

Lees ook: Geniaal: vrouw laat zien hoe je je oven kunt schoonmaken terwijl je slaapt

Nachtje weken 

Zijn je glazen wel heel vies? Dan kun je ook alleen azijn op de aanslag smeren en dit eerst een nachtje laten intrekken. Voeg de volgende dag de rijst en de rest van de ingrediënten toe, en schudden maar. Spoel de glazen daarna af met schoon water, wrijf ze nog even droog met een schone theedoek en ze zullen weer blinken alsof ze gloednieuw zijn.

Bron | PureWow, Coolblue
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant