Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

9 verrassende manieren waarop je zout óók kunt gebruiken

9-manieren-waar-je-zout-nog-meer-voor-kunt-gebruiken.jpg

Zout is niet alleen een smaakmaker voor op de keukentafel, maar helpt je ook, op deze verrassende manieren, een handje in het huishouden.

1. Gaat verkleuring van appels tegen

Lekker hoor, stukjes appel mee in je lunchtrommel. Alleen zo jammer dat je ze na een halve dag liever weggooit omdat ze vol zitten met bruine vlekken. Doordat er zuurstof bij de vrucht komt, treedt er verkleuring op, wat niet alleen lelijk staat, maar ook minder lekker smaakt. Door de appelpartjes tien minuten in een zoutwaterbadje te leggen ga je dit tegen. Een halve theelepel zout is voldoende. Giet de partjes na tien minuten af en bewaar ze in een afgesloten bakje totdat je ze wilt eten of gebruiken. Spoel ze nog even af onder de kraan en je zult proeven dat ze net zo vers en knapperig smaken als toen je de appel in stukjes sneed. Dit trucje werkt trouwens ook bij aardappelen!

2. Koel drankjes

Dé tip voor elk huisfeestje en dan vooral in de zomer. Voeg een paar eetlepels zout aan een emmer met ijsblokjes toe en je drankjes zijn binnen tien minuten (ijs)koud. Wil je op dezelfde  snelle manier een fles wijn of champagne koelen? Vul een ijsemmer met een laagje ijsblokjes, besprenkel dit met een aantal eetlepels zout. Herhaal deze stappen totdat je de nek van de fles hebt bereikt. Vul daarna de emmer met water en binnen tien minuten heb jij een koel glas wijn of champagne in je hand.

3. Maak de snijplank schoon

Stinkt de snijplank na een poetsbeurt nog steeds? Strooi er een flinke laag zout op en wrijf dit in het hout (of plastic) met een vochtige doek. Spoel na met warm water et voilà, weg vieze geurtjes.

4. Verwijder de knoflook geur van je handen

Baal je na het snijden van een verse knoflook ook altijd van de geur die je de volgende dag nog steeds op je handen ruikt? Wrijf een mengsel van zout en een beetje citroensap op je handen en was daarna met zeep. Geen vervelende knoflookgeur meer te bekennen.

5. Veeg er een gebroken ei mee op

Ai, een rauw ei op de vloer of het aanrecht laten vallen? Strooi er een laagje zout op en laat het even twintig minuten intrekken. Daarna veeg je zonder problemen de vloer of het aanrecht schoon.

6. Spoel de afvoerpijp schoon

Giet wekelijks een halve kop zout met een kwart deel heet water door het gootsteenputje. Op die manier blijft de afvoerpijp schoon en blijft het water goed weglopen.

7. Verhelp een zere keel

Of je nu ziek bent of last van je keel hebt doordat je te veel hebt gepraat (of geschreeuwd). Je komt in no-time van keelpijn af door één deel zout op twee delen water te gorgelen.

8. Laat glas weer glanzen

Doffe glazen of een vieze vaas, je laat ze weer glanzen door er een beetje zout op los te laten. Meng vijf eetlepels zout met twee eetlepels azijn. Maak er een papje van en smeer de binnenkant van het doffe glaswerk ermee in. Laat twintig minuten staan en geef het glas een goede scrub voordat je de pasta verwijdert. Spoel het glas goed na en wrijf hem schoon. Het glas zal weer glanzen als nieuw.

9.  Verwijder aanslag uit je theemok

Zit je koffie- of theemok ook vol met aanslag en zet een goede afwasbeurt geen zoden meer aan de dijk? Wrijf de kop in met een beetje zout en de vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Bron | Real Simple
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant