Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Mooi op reis? Met deze 8 tips ga je fris en fruitig op vakantie

beauty-m27.jpg

Na een lange autorit of vlucht zie je er meestal niet op je allerbest uit. En een fietsvakantie vraagt ook nogal wat van je ‘fris en fruitig’-gehalte. Dan komen deze tips van pas.

Alert in de auto

Een kilometerslange autorit naar de camping in Spanje of Frankrijk is een vermoeiende onderneming. Zorg daarom dat je goed uitgerust aan de reis begint en dat je onderweg geregeld stopt. Het advies is om de twee uur of om de tweehonderd kilometer even uit te stappen, wat frisse lucht te happen en te bewegen. Wandel wat rond en doe een paar rek- en strekoefeningen om de spieren soepel en het hoofd helder te houden.

Goed voorbereid

Als je gaat vliegen, kun je een paar dagen voor vertrek al wat voorbereidingen treffen. Zoals het drinken van extra veel water en het vaker smeren met een intensief hydraterende crème. Vlieg je naar een warme bestemming? Dan wil je na aankomst waarschijnlijk zo snel mogelijk van de zon genieten. Slim als je dan thuis al je benen, oksels en bikinilijn haarvrij hebt gemaakt.

Goede houding

Stel de stoel en het stuur af op je postuur, zodat je ontspannen zit. De houding waarmee de rug 
optimaal wordt ondersteund, is de zogeheten BBC; bum to the back of the chair. Dus: je billen tegen de achterkant van de stoel.

Drinken en bewegen

Drink tijdens de reis liever geen alcohol en koffie, want dat droogt uit. Drink vooral veel water. Ook als je geen dorst hebt. Veel drinken kan ervoor zorgen dat je vaker naar de wc moet, maar zo beweeg je ook vaker. En dat is weer goed voor de doorbloeding en gaat stijve spieren tegen. Ook als je niet vaak hoeft te plassen is het slim om geregeld te bewegen. Loop heen en weer door het gangpad, doe een paar kniebuigingen en rek je goed uit. Heb je snel last van opgezwollen en vermoeide benen, draag dan steun- of compressiekousen. Die zorgen voor een goede doorbloeding en gaan zwellingen tegen.

Volop variatie

Om zo snel mogelijk op je vakantieadres te zijn, is het verleidelijk om de snelweg te pakken. Helaas is dit vaak ook de saaiste route, met het gevaar dat je op de automatische piloot gaat rijden. Ga af en toe van de snelweg af en je zult zien dat je door de verandering van omgeving beter moet opletten en daardoor een stuk alerter bent. Kies ook voor andere muziek dan je gewend bent. Urenlang je favoriete cd die je probleemloos kan meezingen houdt je niet scherp. Muziek die je nog niet vaak hebt gehoord, wel.

Slapen op grote hoogte

Draag bij voorkeur geen of zo min mogelijk make-up. Het is namelijk gemakkelijker om de huid geregeld te hydrateren als deze schoon is. Neem bij een nachtvlucht reinigingsdoekjes mee om je huid schoon te maken voordat je gaat slapen. Kun je niet zonder mascara? Waterproofmascara voorkomt dat je wakker wordt met zwarte vlekken rond je ogen. Slapen in een vliegtuig is voor velen een kunst op zich, maar een nekkussentje, oogmasker en oordopjes helpen om toch iets van slaap mee te pakken. Verwen je huid tijdens de nacht met een overnight gezichtsmasker dat je niet hoeft af te spoelen.

In de handbagage

Neem altijd een hydraterende gezichtscrème, voedende lippenbalsem en handcrème mee. Een desinfecterende handgel is ook fijn. Zo kun je zo vaak als je wilt je handen ‘wassen’. Heb je snel last van droge ogen of een verstopte neus? Stop oogdruppels en neusspray in je handbagage, want dit zal tijdens de vlucht alleen maar verergeren.

Klaar voor de landing

Ben je er bijna? Fris jezelf op door je tanden te poetsen, deodorant op te doen en je gezicht te reinigen. Verkoelende eyepads onder je ogen toveren een vermoeide blik in tien minuutjes om tot 
een heldere oogopslag zonder wallen. Breng een egaliserende cc cream met spf aan, zodat je er direct goed uitziet én beschermd bent tegen de zon. Nu alleen nog een vleugje parfum en je stapt fris en fruitig het vliegtuig uit.

Check, check, dubbelcheck:

  • Hoe zat het ook alweer met vloeibare spullen tijdens een vliegreis? Per persoon zijn maximaal tien verpakkingen van maximaal honderd milliliter per stuk, verpakt in een hersluitbaar doorzichtig plastic zakje, toegestaan in de handbagage.
  • Ook handig voor in de handbagage: (lees)bril, lenzen-vloeistof, lenzendoosje, de pil/medicijnen, leesvoer, zonnebril, setje ondergoed.
  • Hoe zwaarder de maaltijd, hoe meer energie het kost om te verteren, dus hoe vermoeider je wordt. Dat kan gunstig zijn bij een nachtvlucht, maar laat vet en koolhydraatrijk eten tijdens een dagvlucht liever staan.

Tekst | Astrid Telkamp
Beeld | Ester Gebuis

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant