Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

15 was- en droogtips die je altijd al hebt willen kennen

wastips.jpg

Van kledingstukken die afgeven en kleuren die vervagen tot muffe geurtjes: een wasje doen verloopt niet altijd probleemloos. Margriet heeft een aantal slimme was- en droogtips waarmee je je een hoop leed kunt besparen. 

1. Drogen in de schaduw

Hang je je was het liefst buiten te drogen? Zorg er dan voor dat je je gekleurde was gedeeltelijk in de schaduw ophangt óf hang het pas op aan het einde van de middag. Zo voorkom je dat de kleuren vervagen.

2. Statisch

Als je statische schokjes wilt voorkomen, is het belangrijk dat je je was uit de droger haalt voordat het helemaal is opgedroogd. Hang de klamvochtige was nog een uurtje te drogen, en je hebt droge was én geen last van meer van statische schokjes.

3. Natuurazijn

Zorg ervoor dat je altijd een fles azijn bij je wasmachine hebt staan. Natuurazijn leent zich perfect als wasverzachter. Giet wat azijn in het wasverzachterbakje en je was voelt na afloop veel zachter aan. Daarnaast kun je witte natuurazijn gebruiken om deodorant- en zweetvlekken uit je kleding te halen. Doe 125 ml azijn in de wasmachine, draai de was en de vlekken zijn verdwenen!

4. Muffe geurtjes

Ruikt je kleding muffig? Doe dan een beetje baking soda in de wasmachine en je zult merken dat je was na afloop veel schoner ruikt. Daarnaast geef je je wasmachine zo ook nog eens een schoonmaakbeurt.

5. Minder strijken

Ook zo’n hekel aan strijken? Neem dan maatregelen voordat je je kleding in de droger stopt. Zorg ervoor dat mouwen, broekspijpen etc niet opgerold zitten en probeer alles zo netjes mogelijk in de droger te stoppen. Zo bespaar je jezelf tijd en moeite tijdens het strijken.

6. Verschillende materialen

Zorg ervoor dat je kledingstukken niet alleen op kleur scheidt, maar ook op soort stof. Handdoeken en fleece-achtige materialen kun je het best uit de buurt houden van zachte en donkere stoffen. Zo weet je zeker dat je was mooi blijft.

7. Binnenstebuiten wassen

Wil je je gekleurde kledingstukken niet vaal laten worden en je zwarte kledingstukken lekker zwart houden? Dan is het belangrijk dat je alles binnenstebuiten in de wasmachine stopt en kiest voor een lage wastemperatuur.

8. Rimpels tijdens strijken

Voorkom rimpels tijdens het strijken met een handig, zelf bereid middeltje. Giet een beetje wasverzachter en water in een sprayflacon en schudt goed. Spray het vervolgens tijdens het strijken op je kleding en je zult zien dat je je kledingstukken veel makkelijker kunt strijken.

9. Stijve kleding en handdoeken

Het kan fijn zijn om je was buiten te laten drogen, maar het kan er wel stijf en hard van worden. Kies daarom behalve een zonnige, ook een winderige dag om je kleding te laten drogen. De wind zorgt ervoor dat je kleding niet stijf aanvoelt maar juist lekker zacht.

10. Emmer water

Heb je kledingstukken die heel vies zijn? En wil je liever niet dat het vuil afgeeft op de rest van je was? Week de kledingstukken de avond ervoor in een emmer water, zodat je het ergste vuil de volgende dag met het water kunt weggooien.

11. Vieze kraag

Heb je een blouse met een vieze kraag? Gebruik dan een schone verfkwast en smeer daarmee wat shampoo over de kraag voordat je de blouse in de was doet. Je zult zien dat de kraag na de wasbeurt schoon is.

12. Kledingstukken die afgeven

Heeft een kledingstuk afgegeven in de was? Laat de was dan niet drogen. Was alles meteen opnieuw en voeg speciale kleurdoekjes toe of een bleekmiddel dat veilig is voor kleuren.

13. Witte kleding

Je houdt je witte kledingstukken zo lang mogelijk wit door ze op het zonnigste moment van de dag buiten te hangen.

14. Te lang in wasmachine laten zitten

Als je was na het wassen te lang in de wasmachine heeft gezeten, gaat het stinken. Zelfs als je je kleding na afloop laat drogen of in de droger doet, ruik je de muffe geur vaak nog. Je kunt de kleding dan het best in de droger stoppen met een washandje gevuld met waspoeder. Na de wasbeurt ruikt alles weer lekker fris.

15. Wasmachine schoonmaken

Om de wasmachine schoon te houden met je af en toe wassen op 95 graden. Durf je dit niet aan? Zet je wasmachine dan op 95 graden zónder was en voeg een handje soda of een vaatwasblokje toe.

Bron | countryliving.com |
Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

 

 

 

Ook interessant