13 slimme trucs die je met een druk- en sluitzakje kunt doen | Margriet
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Instagram Tips & Tricks

13 slimme trucs die je met een druk- en sluitzakje kunt doen

ukyr8q06p914_selected_wide_1200.jpg

Je zult er vast wel één in je keukenla hebben liggen: een druk- en sluitzakje. Dit handige zakje gebruiken veel mensen om eten in te bewaren, maar je kunt er nog véél meer mee doen. Lees verder om erachter te komen wat je nog meer met deze goede uitvinding kunt doen.

Naast eten bewaren is een druk- en sluitzakje voor véél meer dingen handig.

1. Marinades en dressings maken zonder afwas

Sta jij weleens, na een avond uitsloven in de keuken, te lang met al die afwas in je gootsteen? Probeer dan eens je marinades en dressings in druk- en sluitzakjes te maken. Dat is namelijk hartstikke makkelijk! Je hoeft alleen alle ingrediënten in het zakje te stoppen en schudden maar. Als je het wilt gebruiken voor groente of vlees kun je het ook even in de koelkast bewaren. En de uitkomst? Helemaal geen afwas!

2. IJs bewaren

Súper vervelend als je schepijs direct uit de vriezer wil scheppen, maar het met geen mogelijkheid lukt om iets uit de bak te krijgen. Je kunt het natuurlijk even op kamertemperatuur te laten staan om even wat te ontdoien, maar je kunt ook een druk- en sluitzakje gebruiken. Als je de bak ijs in zo’n plastic zakje bewaart, is je ijs veel zachter als je het uit de diepvries haalt. Dan kun je meteen aanvallen!

3. Snel vlees laten ontdooien

Vries je vaak vlees in, maar vergeet je vaak om het op tijd uit de vriezer te halen? Ook dan kan het druk- en sluitzakje je helpen. Stop het nog bevroren vlees in zo’n lucht- en waterdicht zakje en laat het even in heet water liggen. Zorg er wel voor dat er weinig lucht in het zakje zit en je het af en toe omdraait.

4. Maak er ijs mee

Altijd al zelf ijs willen maken maar geen zin in zo’n grote ijsmachine in de keuken? No worries, het kan namelijk ook gewoon met een druk- en sluitzakje. Het enige wat je nodig hebt is een grote en een kleine druk- en sluitzak en de benodigdheden voor je lievelingsijs. Stop alle ingrediënten in de kleine zak en sluit deze goed af. De grote zak vul je vervolgens met ijsblokjes en zout. Stop de kleine zak dan in de grote zak en maak ‘m dicht. Schudden maar! Na vijf tot tien minuten schudden heb je heerlijk ijs. 

5. Omelet maken

Doe twee eieren in een druk- en sluitzakje, probeer zo weinig mogelijk lucht in het zakje te laten en maak ‘m dicht. Om de eieren te klutsen moet je het zakje heen en weer bewegen tussen je vingers. Geen zin in een naturel omelet? Stop dan na het mixe je gewenste ingrediënten in het zakje erbij. Wat denk je aan wat kaas, stukjes ham of wat leftover groente? Na het toevoegen van deze ingrediënten kluts je het nog even door elkaar. Daarna doe je het zakje in een pan met ruim kokend water en laat je het 13 minuten liggen, hierdoor wordt je omelet gaar. Eet smakelijk!  

6. Koelelementen ermee maken

Koelelementen maken met behulp van druk- en sluitzakjes. Ja, het staat er echt. Naast dat het handig is, is het ook nog eens super makkelijk om te maken. Het enige dat je moet doen is de zakjes vullen met wat afwasmiddel en ze daarna in de vriezer leggen. 

7. Paprika’s ontvellen

Paprika’s ontvellen is makkelijker dan je denkt. Je houdt eerst de paprika boven de gasvlam, totdat de schil zwart ziet. Stop de paprika daarna 15 minuten in een druk- en sluitzakje en je trekt de schil er vervolgens zo vanaf. 

Lees ook:
Handig: dit kun je allemaal doen met een haarspeldje

8. Maak er een spuitzak van

Sta je zonder probleem de hele dag in de keuken om de lekkerste taarten te maken? Dan is de spuitzak voor jou vast niet onbekend. Maar wist je dat je van een plastic druk- en sluitzakje ook makkelijk een spuitzakje kunt maken? Handig als je er bijvoorbeeld geen één meer hebt. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is de vulling in de zak scheppen en er een puntje uit knippen. Tot slot kun je er ook nog een spuitmondje induwen. 

9. Hamburgers maken

Zelfgemaakt hamburgers blijven natuurlijk het lekkerst. Stop het gehakt en kruiden in een grote zak. Sluit de zak goed en kneden maar! Verdeel met de platte kant van een satéprikker de porties voordat je het invriest. Bekijk het filmpje hieronder voor extra uitleg. 

10. Restjes wijn bewaren

Restjes wijn weggooien is met deze tip verleden tijd. Stop de wijn die je over hebt in een druk- en sluitzakje en leg hem in de vriezer. Met die wijn kun je later nog heerlijk koken. Gebruik het bijvoorbeeld voor een stoofpot of sausje. 

11. Groenten in de magnetron stomen

Waarom een duur stoomapparaat kopen als je hetzelfde ook gewoon met een druk- en sluitzakje kunt doen? Stop je gewenste groenten in het zakje druk hem net niet helemaal dicht, daardoor kan de stoom nog ontsnappen. Leg dit zakje ongeveer drie minuten in de magnetron.

12. Sla en verse kruiden langer vers houden

Als je vaak sla of verse kruiden weg moet gooien, omdat ze niet meer goed zijn is dit een goede tip voor jou. Stop de sla of verse kruiden in een zakje met wat keukenpapier. Het keukenpapier zorgt ervoor dat overtollig vocht wordt opgenomen. Door het zakje komt er geen lucht bij, waardoor de sla en verse kruiden langer goed blijven.

13. Koekjes verkruimelen zonder te morsen

Nog een goede tip voor bakkers onder ons. Heb je voor een taart een bodem van verkruimelde koekjes nodig? Stop de koekjes dan in een druk- en sluitzakje en ga er met een deegroller of wijnfles overheen. Daarnaast heb je na afloop ook minder afwas. Niet te hard rollen of slaan, want een zakje met gaatjes zorgt juist wél voor kruimels overal.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Culy
Beeld | Getty Images

Ook interessant