Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

5x hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe zonnebril

zonnebril.jpg

Wanneer je in de zomer naar buiten gaat, zijn er twee dingen die je niet moet vergeten: zonnebrandcrème én een goede zonnebril. Want net als onze huid, hebben ook onze ogen last van schadelijke uv-stralen. Een goede zonnebril beschermt bovendien tegen oogveroudering, óók op dagen dat de grote gele bol niet zo hard schijnt.

Maar hoe kies je nou eigenlijk een echt goede zonnebril uit?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

1. Uv-filter

Wanneer je een nieuw exemplaar uitzoekt, is het ten eerste heel belangrijk om te checken of er een uv-filter op zit. Bij de meeste zonnebrillen wordt dat aangegeven met een sticker waarop ‘100% uv-bescherming’ staat aangegeven. Deze beschermt je ogen tegen de schadelijke straling door de zon. Heel belangrijk, want overmatige blootstelling vergroot onder andere het risico op staar.

2. CE-markering

Zonnebrillen vind je daarnaast net als zonnebrandcrème in verschillende sterktes. Dit is te zien aan de CE-markering gevolgd door het cijfer nul tot vier. Dit cijfer geeft de kleurintensiteit van de glazen aan. Hoe sterker de kleurintensiteit, hoe beter de bescherming is tegen de zon. De kleur van de glazen zegt niets over de kleurintensiteit van de bril. Ze geven wel aan in hoeverre de lichtintensiteit wordt gereduceerd. Grijze glazen zijn bijvoorbeeld heel neutraal. Ze verminderen de felheid van het licht, zonder de kleuren al te veel te veranderen. Bruine glazen maken het beeld zonniger en groen geeft een blauwig beeld.

3. Weertype

Welke zonnebril je nodig hebt, is afhankelijk van de weersomstandigheden. CE1 is bijvoorbeeld prima om te dragen op dagen dat het buiten flink bewolkt is. CE2 is voor dagen dat het bewolkt is, maar waarbij af en toe ook een fel zonnetje doorbreekt. CE3 wordt aangeraden op dagen met een strak blauwe lucht en een felle zon en wanneer je je veel op het water bevindt. CE4 is de sterkte categorie. Deze is vooral geschikt op wintersport. De straling van de zon is namelijk op een berg veel sterker dan wanneer je je in het dal bevindt. Daarnaast zorgt de sneeuw ervoor dat het zonlicht wordt gereflecteerd. Vanaf 1.500 meter hoogte is een normale zonnebril dus niet meer voldoende om je ogen goed tegen de zon te beschermen.

4. Autorijden

Wanneer je veel op de weg zit, kun je beter kiezen voor glazen uit de CE3-klasse. De glazen van zonnebrillen met het C40logo zijn namelijk te donker om het verkeer goed te kunnen zien. Ook is het handig om in de auto een zonnebril te kiezen met gepolariseerde glazen, deze neutraliseren de schitteringen van tegemoedkomend verkeer.

5. Eerst passen

Wanneer je een nieuwe zonnebril koopt, is het ook belangrijk om de bril eerst even goed te passen. De glazen van een montuur moeten zowel aan de boven als de onderkant goede afsluiting kunnen bieden. Daarnaast is het handig om te checken dat de glazen geen vertekenend of vervormend beeld geven.

Scherp zien tijdens het opmaken? Deze make-upbril koop je nu met 85% korting in de Margriet Shop

Bron | MAX Vandaag
Beeld | iStock

Ook interessant