Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Hardlopen in de regen: zo pak je het goed aan (en zo gezond is het)

hardlopen-in-de-regen-zo-pak-je-het-goed-aan.jpg

Dat je met een flinke regenbui dat rondje hardlopen liever overslaat, begrijpen we. Maar laat je voortaan niet meer tegenhouden door een beetje miezer. Want hardlopen in de regen heeft juist extra voordelen. En om het dan ondanks dat natte pak zo fijn mogelijk te maken, delen we een paar tips met je. 

Van de juiste kleding tot het drogen van je natte schoenen: zo pak je het aan. 

Voordelen van hardlopen in de regen

Logisch dat je het zonnetje verkiest boven een stortbui, maar hardlopen in de regen is eigenlijk nog net iets gezonder. Dat komt omdat er door de verandering van de luchtdruk meer zuurstof in de lucht zit. Daarnaast blijven er bij regen minder vervuilende stoffen in de lucht hangen dan bij droge lucht. 

Je lichaam moet door die verkoelende natuurdouche tijdens het sporten ook extra hard werken. Je hartslag schiet omhoog en je lichaamstemperatuur stijgt. Het schijnt zelfs dat het je lichaam meer energie kost om door de regen te lopen. Dat komt onder andere omdat je je meer moet inspannen om in balans te blijven, en doordat je de kleinere coördinatie van je spieren aan het werk zet. Hierdoor haal je nog meer uit je work-out. Overtuigd? Dan is het natuurlijk belangrijk om dit zo goed mogelijk aan te pakken. 

De juiste kleding 

Het nadeel van hardlopen in de regen is dat je kleding snel nat en zwaar kan worden. Ook kun je met natte sokken bijvoorbeeld sneller blaren krijgen. Daarom is de juiste uitrusting belangrijk. Ga qua sportkleding niet voor waterdicht, maar voor waterafstotend. Waterdichte stoffen zorgen er namelijk voor dat je zweet ook niet afgevoerd kan worden. Waterafstotend en winddicht materiaal is bijvoorbeeld voor een hardloopjasje daarom het beste.

Daarnaast werken lichte en synthetische materialen het beste bij een regenbui. Sportkleding van katoen zuigt zich snel vol met het water, waardoor het niet alleen zwaarder wordt, maar je lichaam ook sneller afkoelt. Daarnaast kunnen dat soort stoffen als ze nat zijn sneller gaan schuren langs je lichaam. Er bestaat ook speciale sportkleding met Dri-Fit-technologie, om het zelfs bij een flinke regenbui zo lang mogelijk droog te houden. 

Lees ook: Begonnen met hardlopen? Zó voorkom je blessures

Speciale sportsokken

Vooral natte voeten kunnen je hardloopplezier verpesten. Natte sokken kunnen namelijk schuren tijdens het rennen, waardoor de kans op blaren groter is. Ook kan het je voeten verzwaren, waardoor je minder lekker rent. Kies daarom altijd voor speciale sportsokken. Deze drogen sneller. Daarnaast kun je vóór het hardlopen in een regenbui je voeten het beste insmeren met een vaseline of uierzalf om blaren te voorkomen. En – een open deur, maar – let op dat je je voeten niet in een regenplas zet. 

Petje op

Als laatste kan het vervelend zijn om continu de regen van je gezicht te vegen en moet je behoorlijk met je ogen knijpen. Daarom kun je het beste in de regen met een petje op rennen, om het water zo veel mogelijk uit je gezicht te houden. 

Pas je loop aan

In de regen is het verstandig om kortere passen te maken. Zo ben je beter in balans en heb je minder kans om uit te glijden op gladde wegen. Verlaag daarnaast je tempo in de bochten, op bruggen en pas extra op als je op een bospad met losse bladeren rent. Hier kan het gladder zijn. 

Natte schoenen uit, droge kleren aan 

Veilig en voldaan thuisgekomen van je rondje hardlopen door de regen? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk je natte spullen om te wisselen voor warme, droge kleren. Anders loop je kans op onderkoeling. Vergeet niet om je binnenzooltjes uit je schoenen te halen, en laat je schoenen vervolgens opdrogen met een stuk krantenpapier erin. Doe dit niet te dicht bij de kachel, want bij grote temperatuurverschillen kunnen de stiksels en het lijm van je hardloopschoenen loslaten. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.        

Bron | Men’s Health, Sport.be
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant