null Beeld

TINA – De Tina Turner Musical: emotionele rollercoaster met spetterende meezingmomenten

Afgelopen zondag ging TINA - De Tina Turner Musical in première in het Beatrix-theater in Utrecht. Een indrukwekkende musical over het leven van de Queen of Rock ’n Roll Tina Turner, vol muzikaal geweld en jaloersmakende glitterpakjes.

TINA - De Tina Turner Musical

Het leek wel alsof heel bekend Nederland storm Ciara trotseerde om bij de première van TINA - De Tina Turner Musical aanwezig te kunnen zijn. Met wapperende kapsels en jurken stonden ze op de rode loper. En terecht, want ook ik had deze show niet willen missen. Van de retro-kostuums van de jaren ’60 tot de jaren ‘80, tot de subtiel veranderende decors, tot de bizár goede stem van hoofdrolspeelster Nyassa Alberta: alles klopte.

Emotionele rollercoaster

De musical vertelt het levensverhaal van Tina Turner van haar jeugd tot aan de succesvolle doorbraak van haar solocarrière. Het wordt al snel duidelijk dat het leven van Tina, die werd geboren met de naam Anna Mae Bullock, niet altijd een pretje was. De musical is van het begin tot het eind een emotionele rollercoaster met spetterende hoogtepunten, maar vooral ook een hele hoop dieptepunten.

Hits met een zwart randje

Het grootste gedeelte van de show draait om Tina’s huwelijk met Ike, door wie ze werd ontdekt en met wie ze doorbrak als duo: Ike & Tina Turner. Samen hadden ze hits als River Deep – Mountain High en Proud Mary. Nummers waar ik heel erg naar uitkeek in de show, maar die een zwart randje kregen. Ike was namelijk dominant en gewelddadig, waardoor Tina in haar zestien jaar durende huwelijk constant hevig werd mishandeld, zowel fysiek als mentaal. Dit zorgde voor een aantal heftige en emotionele momenten op het podium, waarbij ik moeite moest doen om niet weg te kijken. Zo’n verhaallijn in een musical is één ding, om te bedenken dat Tina Turner dit echt allemaal mee heeft moeten maken maakt het zoveel heftiger. Het decor en de algehele sfeer van de musical sloten naadloos aan op de verschillende gebeurtenissen in Tina’s leven, waardoor alles nóg meer binnenkwam.

Onophoudelijke energie

Gelukkig waren er ook een heleboel mooie momenten te beleven. Dankzij haar bekering tot het boeddhistische geloof vond Tina uiteindelijk de moed om terug te vechten, en het was te zien hoe ze – onder luid gejuich van het publiek – Ike een koekje van eigen deeg gaf. Hierna begon Tina met het werken aan haar solocarrière, waarna ze een nummer één hit behaalde met What’s Love Got To Do With It. Wat ik tijdens de musical vooral voelde was respect voor hoofdrolspeelster Nyassa Alberta. Ze was bijna de volledige 2,5 uur op het podium te zien en gaf onophoudelijk zóveel energie. Maar ook de andere acteurs en achtergronddanseressen zorgden ervoor dat er een onvergetelijke show werd neergezet.

Het grote hoogtepunt

Het absolute hoogtepunt van de hele musical was Tina’s soloconcert aan het einde, waarbij iedereen in de zaal compleet losging op de grootste hits. Het voelde alsof je bij een écht concert aanwezig was, compleet met liveband, lichtshow, danseressen en uitbundige kostuums. De krachtige stem van Nyassa Alberta deed hierbij niet onder voor die van de echte Queen of Rock ’n Roll. Het had van mij nog wel een uur mogen duren.

Wil je zelf ook genieten van deze prachtige en swingende musical?

In de Margriet Theaterclub krijg je bij aankoop van tickets drie maanden Tijdschrift.nl t.w.v. €30 cadeau. Bestel de tickets hier.

Beeld | Brunopress

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden