null Beeld

Tijd voor een goed boek: lezen zorgt voor meer ontspanning

Even helemaal verdwijnen in een fantasiewereld en je volledig van het stressvolle echte leven afsluiten? Dat kan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat boeken lezen je stressniveau verlaagt en dus zorgt voor meer ontspanning. Dus telefoon weg, televisie uit en boek in de aanslag.

Ontspanning door lezen is geen fictie, mits je een goed boek te pakken hebt.

Lezen zorgt voor ontspanning

Je zelf helemaal verliezen in een andere wereld. Uit een onderzoek onder Nederlandse lezers blijkt dat het bij maar liefst 85 procent voor ontspanning zorgt. Ook uit een onderzoek van de Universiteit van Sussex uit 2009 bleek al dat het lezen van boeken het stressniveau doet dalen. Hoogleraar Nederlandse letterkunde Jacqueline Bel legt aan NU.nl uit dat het voor mensen vooral als uitweg wordt gebruikt om te ontsnappen aan een wereld vol stress. De tijd lijkt niet alleen sneller te gaan, doordat je zo geconcentreerd bent op je verhaallijn, ook je werkelijkheid valt even weg. En dat zorgt er dus voor dat je een gevoel van ontspanning ervaart bij het lezen van boeken.

Een spannende serie of film

Het kan natuurlijk dat je na een drukke werkdag liever voor een film of serie gaat om te ontspannen. Bijvoorbeeld omdat je bij een boek meer moet focussen en sneller afgeleid raakt. Best logisch, maar dat zorgt er dus wel voor dat je juist minder ontspant. Volgens onderzoeker op het gebied van lezen en het brein, Maryanne Wolf, zorgt de actieve handeling van lezen ervoor dat je echt even je eigen leven op pauze zet. Een film of serie neem je slechts passief tot je. Waar je de personages in je boek zelf nog moet visualiseren en bijvoorbeeld een eigen stem geeft, doet een serie of film dit alvast voor je.

Daag je hersenen uit

Ook Roel Willems, onderzoeker op het gebied van taal en het brein bij Radboud Universiteit Nijmegen, legt aan NU.nl uit dat deze actieve handelingen juist zorgen voor meer ontspanning. Maar mocht je echt niet van lezen houden, dan raadt hij aan om voor een spannende serie te kiezen met een sterke verhaallijn. Zo daag je je hersenen toch nog een beetje uit om tot die ontspanning te komen.

Lees ook: Waarom lezen het risico op dementie kan verminderen

Vluchten in de fantasiewereld

Als je echt even volledig de wereld om je heen wilt vergeten, dan helpt het door je volledig te verdiepen in je boek. Bijvoorbeeld door helemaal op te gaan in die tijd en in de denkwijze van de personages. Zeker als je zelf lastige situaties in je leven hebt meegemaakt kan lezen niet alleen voor ontspanning maar ook voor minder negatieve emoties en kalmte zorgen. Dat blijkt uit een onderzoek van de literatuurwetenschapper Emy Koopman. Je vergeet dan even je eigen realiteit.

Een goed boek

Volgens Willems is het daarbij van belang dat je wel een goed boek te pakken hebt, waarin je hersenen worden aangespoord om zelf te gaan puzzelen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek bij Nederlandse lezers dat vooral spannende fictie populair is, dit vindt namelijk 91 procent ontspannend werken. Niet zo gek als je dus zelf al aan de slag moet gaan om de dader voor een onopgeloste moord te vinden, voordat je boek uit is. Op de tweede plek komt met 87 procent fantasy en sciencefiction boeken en vlak daar onder, met 81 procent, literaire boeken. Volgens Willems reageren je hersenen bij een (spannende) gebeurtenis in je boek hetzelfde als wanneer je iets in het echt meemaakt. Zelfs de motorische delen in je hersenen worden actief als een personage een handeling uitvoert.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden