null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

‘THT’ of ‘TGT’: wat is nou precies het verschil tussen deze houdbaarheidsdata?

Voordat je een product eet of drinkt, is het belangrijk om de houdbaarheidsdatum te checken. Maar wat is nou precies het verschil tussen THT ('ten minste houdbaar tot') en TGT ('ten minste te gebruiken tot')? En is er nog speling, of kun je je er beter strikt aan houden?

We zochten de precieze verschillen voor je uit.

THT en TGT

Op de meeste producten die we in huis hebben staat een datum, maar toch weten we niet altijd goed wat het betekent. Zo hebben we allemaal wel eens een dichte zak spinazie, worst of een ander product in de koelkast liggen die over de datum is, maar er eigenlijk nog goed uitziet. Of je die na de datum nog zou kunnen eten, hangt af van de manier waarop de houdbaarheid aangegeven is. Maar wat is precies het verschil tussen 'ten minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'?

'Ten minste houdbaar tot'

De meest gebruikte benaming voor een datum op een product is 'ten minste houdbaar tot', wat ook vaak wordt aangeduid als 'THT'. Deze datum zetten fabrikanten voornamelijk op producten die lang houdbaar zijn - zoals gekoelde melk en yoghurtproducten – maar ook op dingen die ongekoeld zijn, zoals snoepgoed en frisdrank. Hiermee willen ze aangeven dat het product tot deze datum de beste smaak heeft.

Maar moeten we het product ook direct weggooien als de THT-datum voorbij is? Nee, er is zeker nog speling, want deze datum geeft puur de kwaliteit van het product aan. Als deze datum verstreken is kan het product wel veranderen in zijn geur, kleur en smaak. De kwaliteit kan dus anders zijn en daar worden we voor gewaarschuwd. Vaak is het wel nog mogelijk het product te gebruiken, maar hier gelden wel aparte regels voor.

Gekoeld of ongekoeld

Voor snoep en dranken geldt dat je het vaak nog gewoon kunt eten en drinken. Je moet alleen wel zelf de geur en smaak goed in de gaten houden. Gekoelde producten kun je niet altijd langer gebruiken. Deze artikelen moet je altijd eerst even goed controleren op geur, kleur en smaak na het verstrijken van de datum. Lijkt die onveranderd? Dan kun je het hoogstwaarschijnlijk met een gerust hart eten.

Ook interessant:

Suiker, bloem en kruiden: zó lang blijven deze droge producten houdbaar

'Te gebruiken tot'

Naast de welbekende datum 'ten minste houdbaar tot', zijn sommige producten gekenmerkt met een 'te gebruiken tot'-melding. Deze twee lijken erg op elkaar en daarom is het ook helemaal niet vreemd als je het verschil even niet meer kent. Bij 'te gebruiken tot' verraadt de naam het eigenlijk al; het product is uiterlijk te benutten tot de datum die op de verpakking vermeld staat. Denk bijvoorbeeld aan vlees en vis. Deze dingen kun je echt beter niet meer eten als de datum verstreken is.

Dat heeft een duidelijke reden: als de datum van het betreffende TGT-product verstreken is, kunnen er onzichtbare bacteriën gaan groeien. Om te voorkomen dat dit invloed heeft op onze gezondheid is de TGT-datum in het leven geroepen. Het grote verschil is dus dat je bij 'ten minste houdbaar tot' het product misschien nog wel kunt eten of drinken, terwijl je dingen met een 'te gebruikten tot'-datum beter meteen kunt weggooien. Je wilt namelijk niet ziek worden.

Afkortingen

Kortom: door de verwarrende afkorting kan het nog weleens voorkomen dat we de twee data door elkaar halen. Maar dat is helemaal niet nodig. Mocht je in de toekomst nog eens twijfelen? Maak dan eens een volledig woord van de afkorting, want dan kom je ook achter de letterlijke betekenis.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Voedingscentrum

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 03 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van body positivity, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Ook lees je een openhartig interview met Tjitske Reidinga, 59x zo houd je je relatie leuk en spannend én een aantal verre familierecepten.Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Manon MaasGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden