Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle Tips & Tricks

Dít is waarom je nooit thee in de magnetron moet zetten

thee-in-de-magnetron.jpg

Een kopje thee in de winter is heerlijk verwarmend. Tel daar een chocolaatje bij op en daar is je ideale winterse avond. Maar wat nou als de waterkoker sneuvelt, kun je dan thee zetten in de magnetron? Nou, nee dus.

En dat heeft alles te maken met de smaak van je kopje thee.

Water koken

Bijna iedereen heeft wel een waterkoker in huis. En als dat niet zo is, is je fornuis vast voorzien van een fluitketel. Toch gebruiken sommige mensen beide keukenapparaten niet, en wordt er door deze mensen gezworen bij het gebruik van de magnetron. Het is immers een súper snelle en gemakkelijke manier om water te verhitten zou je denken.

Smaak

Toch is het tegendeel waar. Dat heeft echter niks te maken met de vermeende straling in de magnetron, maar alles met de temperatuur van het water. Vaak verwarmt een mok in de magnetron het water veel te veel, en dat kan de smaak van je theetje een stuk minder lekker maken. Bij te heet water wordt de thee namelijk bitter en gaat ook de lekkere geur verloren.

Lees ook:
Waarom het slim is om veel thee te drinken tijdens kerst

De juiste temperatuur

Iedere theesoort vereist namelijk een iets andere watertemperatuur. Zo moet groene thee – en dus ook matcha – gezet worden in water op 80 tot 85 graden. Om deze temperatuur te bereiken kun je zonder speciale waterkoker waarin je de temperatuur kan instellen, kokend water vier minuten laten afkoelen voor je het op de thee giet. Voor zwarte thee geldt een temperatuur van 90 tot 95 graden, of kokend water twee minuten afgekoeld. Kruidenthee mag het heetst worden: hiervoor kan water 95 tot 100 graden zijn, of gekookt een minuutje afgekoeld op het theezakje gegoten worden.

Nu komt het niet héél precies, maar onthoud vooral deze vuistregel: te heet water komt de smaak nooit ten goede.

Bron | Real Simple, Favorvlav

Beeld | Getty Images

Ook interessant