Margriet logo
The reason I jump Beeld The reason I jump
Beeld The reason I jump

The reason I jump: zo is het leven voor autistische jongeren

Eindelijk draait vanaf donderdag 7 april de bijzondere documentaire The reason I jump in de bioscoop, over 5 niet-sprekende jongeren met autisme van verschillende werelddelen.

Margriets Alexandra is onder de indruk van deze film.

The reason I jump

In 2007 schreef de destijds dertienjarige Naoki Higashida uit Japan de bestseller The reason I jump, waarmee hij een inkijkje gaf in zijn belevingswereld als niet-sprekend kind met autisme. Met de gelijknamige documentaire gebruikt de bekroonde filmmaker Jerry Rothwell de kracht van cinema om deze intense zintuiglijke werelden te verbeelden. Het leverde intieme portretten op van vijf opmerkelijke niet-sprekende autistische jongeren uit diverse werelddelen. Jonge mensen die de werkelijkheid op uiteenlopende manieren ervaren en geleerd hebben om zich toch te kunnen uiten, met hulp van vrienden en familie.

Maalstroom van gedachten

De rake scènes maken indruk, openen de ogen en vallen vaak samen met de woorden van Naoki’s boek. In een maalstroom van gedachten, gevoelens, impulsen en herinneringen beseft hij geleidelijk steeds meer wat zijn autisme voor hem betekent, hoe zijn perceptie verschilt van die van anderen en waarom hij doet zoals hij doet. Bijna als een routekaart in zijn brein. “To me autism is normal. I can’t be sure what your normal is even like.”

David Mitchell

The reason I jump van de bekroonde regisseur Jerry Rothwell (The School in the Cloud, Heavy Load en Deep Water) won o.a. de Audience Award in de categorie World Cinema Documentary op Sundance 2020, sleepte 2 BIFA’s in de wacht (best documentary, best sound) en ontving twee nominaties voor een IDA Documentary Award (best feature, best director). De bekende Britse schrijver – met maar liefst 2 genomineerde boeken voor de Man Booker Prize - David Mitchell (Droom Nummer 9/ Number9dream en Cloud Atlas/Wolkenatlas) vertaalde samen met zijn vrouw Keiko Yoshida het boek van Naoki Higashida naar het Engels en schreef ook de inleiding. Hij heeft zelf een zoon met autisme en licht in deze documentaire een aantal aspecten toe. Het boek Waarom ik soms op en neer spring werd in 2018 in Nederland uitgegeven bij Meulenhoff.

Vanaf 7 april in de bioscoop!

The reason I jump Beeld The reason I jump
Beeld The reason I jump

Voor de trailer, klik hier.

Alexandra HolscherThe reason I jump

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden