The Passion 2022: dit waren de bijzondere momenten Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

The Passion 2022: dit waren de bijzondere momenten

Donderdagavond was het weer tijd voor het televisiespektakel van het jaar: The Passion. Met Soy Kroon als jongste Jezus werd het paasverhaal verteld, met dit jaar veel verwijzingen naar actuele gebeurtenissen. Wij praten je bij over de meest bijzondere momenten van dit tv-spektakel.

Want ook dit jaar zat The Passion vol met mooie en emotionele momenten.

The Passion in Doetinchem

Het decor voor The Passion was dit jaar de Achterhoekse stad Doetinchem. En dat Achterhoekse was zeker terug te zien, met het openingsnummer ‘Oerend Hard’, een motorcross en een knipoog naar feesten, waar ze er volgens verteller Ruud de Wild in die regio wel wat van kunnen.

Verteller Ruud de Wild

Ieder jaar is er een verteller, die de kijkers meeneemt in het verhaal van Jezus. Dit jaar was dat Ruud de Wild, die niet altijd even goed uit zijn woorden kwam. Dat hij af en toe stotterde zorgde bij de kijkers op Twitter voor gemengde reacties. Er kwam veel kritiek langs, maar niet veel later staken vele anderen hem een hart onder de riem en noemden ze de imperfecties juist charmant.

Ook toen bekend werd dat De Wild in de rol van verteller zou stappen, kwam er al veel kritiek. Ruud de Wild groeide zelf namelijk op in een streng christelijke omgeving, die hij vaak ‘een sekte’ en ‘traumatisch’ noemde. In gesprek met het ANP zei hij daarover al eerder: “Toen ik zei dat ik wel wat vraagtekens heb bij de Bijbel, zeiden ze bij KRO-NCRV: dat is precies de reden waarom we jou gevraagd hebben. Toen had ik nog weinig overtuiging nodig, hoor!”.

Soy Kroon als jongste Jezus

De rol van Jezus werd dit jaar vertolkt door Soy Kroon. De 26-jarige (musical)acteur is daarbij de jongste ooit die in de rol van Jezus kruipt. Met nummers als ‘geloven in het leven’, ‘de langste nacht’, ‘vuur’ en ‘alles komt goed’ vertelt hij het christelijke verhaal. Over deze editie van The Passion werd een hoop getwitterd, maar over het optreden van Soy is iedereen het eens: hij heeft het fantastisch gedaan. En niet alleen Soy, ook Dennis Weening die in de rol van Judas kroop, kan op veel lof rekenen.

Ruimte voor de actualiteit

Zoals ieder jaar werd het paasverhaal verteld met een link naar de actualiteit. Zo werd bijvoorbeeld de veroordeling van Jezus door Pilatus op een andere manier ingestoken. Niet zoals gewoonlijk op het plein, maar aan de talkshowtafel bij Jeroen Pauw. Daar kreeg Jezus de kans om zijn zegje te doen. Of Jezus of Barabbas, gespeeld door Roddelpraat-presentator Dennis Schouten, veroordeeld moest worden, werd bepaald door middel van een opiniepeiling. De uitslag: slechts 13 procent van de Nederlanders acht Jezus onschuldig.

Ook verteller Ruud de Wild liet actuele gebeurtenissen doorschemeren in zijn verhaal. Hij greep bijvoorbeeld terug naar politieke gebeurtenissen en de oorlog in Oekraïne. Ook bij de processie was aandacht voor actuele problematiek. Jongeren tussen de 18 en 30 jaar droegen het kruis en allemaal hebben zij iets zwaars meegemaakt. Zo liep bijvoorbeeld ook Daria mee, die al zes jaar in Doetinchem woont, maar wiens familie in Charkov (Oekraïne) woont. Zij vertelt hoe zij de oorlog beleeft en hoe geweldig ze het vind om mee te lopen, maar ook hoe dankbaar ze is voor iedereen die voor de vrijheid vecht.

Muziek

Natuurlijk vormt ook dit jaar muziek weer een belangrijke rol in het vertellen van het paasverhaal. Producent en Passion-bedenker Jacco Doornbos vertelt aan Nu.nl over die muziek dat uit onderzoek onder de kijkers is gebeleken “dat Nederlandstalige muziek cruciaal is, maar dat vertaalde Engelse hits net zo leuk worden gevonden.” Bij die muziek hebben ze maar één eis: de nummers moeten bij iedereen tot de verbeelding spreken.

En denk je na gisteren: ik kan geen genoeg krijgen van die muziek of heb je de uitzending gemist en wil je de nummers alsnog beluisteren? Dit jaar zijn de nummers voor het eerst ook Spotify geplaatst, waardoor we ook de rest van het paasweekend nog kunnen genieten van de muziek.

The Passion wordt ieder jaar op Witte Donderdag uitgezonden door de KRO-NCRV. Dit jaar is er met Hemelvaart een extra editie. The Passion Hemelvaart is op donderdag 26 mei om 20.30 uur te zien op NPO1.

Nynke KooyANP / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden