The Lost Leonardo Beeld The Lost Leonardo
Beeld The Lost Leonardo

The Lost Leonardo: ‘Een onthullende en spannende film over de wereld van de kunsthandel’

Vanaf 31 maart draait een spannende en bijzondere documentaire in de bioscoop, The Lost Leonardo, over een schilderij waarvan nog steeds niet 100 procent zeker is of het een echte Da Vinci is.

In 2005 trekt een olieverfpaneel met een afbeelding van Christus de aandacht van twee Amerikaanse kunsthandelaren. Het werk, genaamd Salvator Mundi zou weleens van Leonardo da Vinci kunnen zijn denken zij. Voor het luttele bedrag van 1157 dollar kopen ze het werk. Dat dit schilderij twaalf jaar later verkocht zou worden voor 450 miljoen dollar hadden ze nooit kunnen bedenken. Het is het duurste schilderij ooit verkocht.

Een spannende detective

Eerst laten de Amerikanen het werk bekijken en restaureren door restaurateur Dianne Modestini. Zij ontdekt aan de bovenkant van de lip van de Christusfiguur iets waarvan ze weet: dit kan alleen maar van dé Leonardo da Vinci zijn, het is exact hetzelfde als bij de Mona Lisa. Na restauratie worden er een hoop experts uit de kunstwereld op afgestuurd. Hoewel er een kleine twijfel blijft, denken de meesten toch dat dit een echte Da Vinci is. Het schilderij wordt als zodanig tentoongesteld in de National Gallery in Londen.

Dan wordt het schilderij verkocht aan een Zwitserse kunsthandelaar en ontstaat er een politiek spel dat gekenmerkt wordt door hebzucht en macht. Het hele verhaal ontwikkelt zich als een spannende detective, compleet met een rijke Rus, bedreigingen en allerlei intriges.

De mannelijke Mona Lisa

De documentaire The Lost Leonardo van de Deense filmmaker Andreas Koefoed vertelt het fascinerende en onwaarschijnlijke verhaal achter de Salvator Mundi, een lang verloren gewaand schilderij dat ook wel de male Mona Lisa genoemd wordt. Een onthullende en spannende film over de wereld van de kunsthandel en de verborgen belangen van machtige kunstinstellingen, politici en de rijksten der aarde.

The Lost Leonardo is vanaf 31 maart 2022 te zien in de bioscoop.

The Lost Leonardo Beeld The Lost Leonardo
Beeld The Lost Leonardo
Alexandra HolscherThe Lost Leonardo

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden